Mnogi je piju, veruju da je zdrava, a kažu da je najbolja za jetru. Ipak, nije svaka surutka zdrava, kaže dr Bojana Mandić koja je u "Jutru" na Prvoj otkrila sve detalje.
-Surutka je zapravo nusprodukt u obradi mleka, kada je u pitanju mlečna industrija. Smatra se da neke fabrike koje prave velike količine sira, dnevno mogu da proizvedu 50.000 litara surutke. Smatra se lekovitom, ali ona je, pre svega, otpadni produkt mlečne industrije. Najvažnije je da ne možemo svaku surutku da nazivamo zdravom, jer ima mnogo različitih vrsta i varijabilnih faktora koji dovode do pitanja da li je lekovita ili ne", kaže dr Mandić .
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ona dodaje i da ne možemo da tvrdimo da je lekovita.
Ne postoje kliničke studije na ljudima koje dokazuju lekovitost. To je najvažnije za nas lekare, da znamo da postoji potvrda da neka supstanca ima lekovite osobine. Vrlo je nezgodno pričati o naučnim dokazima kada je u pitanju ishrana. Kada uzmemo surutku u obzir, prvi varijabilni faktor jeste od koje životinje potiče surutka, da li je od neke koja je na slobodnoj ispaši ili od životinje koja je zatočena u hangaru - objašnjava doktorka.
Surutka u prahu je najgori oblik, kaže dr Mandić.
- Kozja surutka je zdravija od kravlje, ima bolji sastav. I kravlja je u redu, ali ako pronađete proizvod za koji možete da znate da je krava sa slobodne ispaše, da je jela više trave, a manje kukuruza i industrijske hrane. Važna je obrada mleka, mora da prođe proces pasterizacije. Ona je vrlo važna jer se uništavaju štetni mikrobi. Međutim, pasterizacija je proces zagrevanja mleka na 72 stepena Celzijusa, a proteini surutke se razgrađuju na 60. Tako da, onda je upitno šta mi na kraju pijemo - objašnjava doktorka.
Postoje različiti oblici surutke - tečna, u prahu, prečišćeni proteini. Doktorka Mandić napominje da sve to spada u varijabalne faktore, ali surutka u prahu je vrsta koja se ne preporučuje.
- Što svežija surutka, to bolje, pogotovo ako nije prošla proces pasterizacije. Danas je vrlo teško pronaći sirovu surutku. Tako se čuvaju enzimi i proteini. Surutka u prahu je najgori oblik. Kada pogledate sastav, to je vrlo mala količina proteina. Videćete da je 70 odsto laktoza. Postoje enzimi koji potpomažu jetri, ali to su istraživanja koja su rađena na životinjama", kaže doktorka i dodaje:
"Dokazano je da podstiče stvaranja glutationa. To je antioskidant koji stvara naša jetra i samim tim podstiče regeneraciju. Ljudi koji su osetljivi na laktoru, ne bi trebalo da koriste surutku, naročito surutku u prahu. To je kao da ste uzeli šećer u prahu. Lično ne preporučujem pacijentima da piju surutku", kaže dr Bojana Mandić.

FSB regrutovao tinejdžere? Palili po Ukrajini po naređenju Moskve

Francuska u neizvesnosti: Lekorni poručio Makronu - "Nemaš više vremena!"
'SKROMNA' KUĆA OD 1.600 KVADRATA: Mile Kitić napravio vilu na Avali vrednu 300.000 evra, evo kako izgleda luks nekretnina (FOTO)

Заборављени напад САД на СССР који је могао изазвати трећи светски рат

Kliknuli ste slučajno „Plati“ na Temuu i odmah su vam svukli pare sa računa? Bez panike, možete vratiti novac, u dva koraka

Diskretna elegancija u srcu Beograda FOTO
Vanredno: Vučić se danas obraća javnosti

Kvalitet koji se nasleđuje - Mladost NATUR PRO 12 crep uz 50 godina garancije!

UVEK U NAPADU Registruj se na AdmiralBet

Barselona i Viljareal u Majamiju
Večeras je tvoja stolica tu: Posebna počast za Halida Bešlića u restoranu koji je stalno posećivao (FOTO)

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd
Hrvatska uputila notu Crnoj Gori: Traži da vrati Hrvatima imovinu u Tivtu i Dobroti
Ne može da veruje! Dača šokiran Majinim ograđivanjem, Asmin rešio da se ne druži više s njom (VIDEO)

Na današnji dan, 9. oktobar
