Najjače oružje protiv toksina, gojaznosti i oslabljenog imuniteta: Jedna čaša dnevno radi kao metla za creva

Slobodanka Ćorić Vesti 23.04.2025 16:26 0

Popravlja stanje u crevima, podstiče varenje i obnavlja crevnu sluzokožu. Neki stručnjaci ga nazivaju „usisivačem“ creva

kiselo mleko

Shutterstock

Zaboravljeno u senci grčkog jogurta i kefira, kiselo mleko tiho pravi veliki povratak – i to s razlogom. Ovaj tradicionalni mlečni napitak, dobijen fermentacijom nepasterizovanog mleka, prava je mala bomba korisnih sastojaka. Zahvaljujući mlečnoj i sirćetnoj kiselini, etil alkoholu i ugljen-dioksidu, kiselo mleko ima specifičan osvežavajući ukus koji razbuđuje organizam.

U 100 grama ovog napitka ima samo oko 50 kalorija, ali zato obiluje vitaminima A, D, K i B kompleksa, kao i mineralima poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Plus – ima nizak glikemijski indeks, što ga čini idealnim za dijabetičare i sve koji paze na liniju.

Ono što ga izdvaja? Kiselo mleko deluje kao prirodni probiotik – popravlja stanje u crevima, podstiče varenje i obnavlja crevnu sluzokožu. Neki stručnjaci ga nazivaju „usisivačem“ creva, jer bukvalno čisti sistem iznutra, a uz to i ubrzava sagorevanje masti! Zvuči kao san za sve koji su na dijeti.

Takođe, poznato je po tome da jača imunitet – zahvaljujući dobrim bakterijama koje unosi u organizam. Redovno ispijanje kiselog mleka može smanjiti rizik od zatvora, poboljšati lučenje digestivnih sokova i pomoći celokupnom zdravlju probave.

Kada ne treba piti kiselo mleko?
Iako se smatra bezbednim, ne preporučuje se bebama mlađim od 10 meseci. Osobe sa intolerancijom na laktozu mogu ga konzumirati bez bojazni, jer fermentacijom većina laktoze nestaje. Ipak, preterivanje može izazvati gasove ili nelagodnost, posebno kod onih koji ga ne konzumiraju redovno.

Dakle, ako ste ga zaboravili – vreme je da ga vratite na sto. Jer možda baš kiselo mleko bude vaše najjače oružje protiv toksina, gojaznosti i oslabljenog imuniteta!

Komentari (0)
Loading