Posle praznične trpeze mnogi imaju problem sa varenjem i nadutim stomakom. Postoje tri sezonske namirnice koje pomažu u rešavanju ovih tegoba i veoma su zdrave.
Mladi luk
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Pored toga što je ukusan, mladi luk je bogat vitaminima A i C, folnom kiselinom i vlaknima. Ima protivupalno dejstvo, podstiče varenje i dobar je saveznik u detoksikaciji organizma. Takođe sadrži sumporne spojeve koji podržavaju rad jetre i imunog sistema. Kod osoba koje su osetljive na luk i beli luk, može izazvati nadutost stomaka. Osobe s gastritisom treba da ga konzumiraju umerenije.
Rotkvice
Rotkvice su odličan izvor vitamina C, kalijuma i vlakana. Sadrže spojeve koji podržavaju rad jetre i žučne kese, a zbog niske kalorijske vrednosti često se nalaze na jelovniku onih koji vode računa o telesnoj težini. U većim količinama mogu izazvati tegobe sa varenjem, naročito kod osoba koje imaju sindrom iritabilnog creva. Takođe, osobe s hipotireozom treba da konzumiraju rotkvice umereno, jer mogu uticati na funkciju štitaste žlezde ako se jedu sirove u velikim količinama.
Ren
Ren je poznat po antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Sadrži spoj sinigrin, koji deluje protivupalno, a bogat je i vitaminom C. Pospešuje varenje i može biti koristan kod blažih infekcija respiratornog sistema. Osobe koje imaju čir na želucu, gastritis ili probleme s bubrezima trebalo bi da izbegavaju ren zbog njegove jačine i iritirajućeg delovanja.
Video: