Vrhunski američki nutricionista Abram Anderson ponudio je intrigantno objašnjenje zašto hiljade žena, uprkos smanjenju kalorija i intenzivnom vežbanju, i dalje ne uspevaju da smršaju.
Prema njegovim rečima, problem se – doslovno – nalazi u crevima. Tačnije, u probavnom zatvoru, piše Daily Mail.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
U videu koji je podelio s više od 750.000 pratilaca na Instagramu, Anderson je izjavio kako žene koje pate od zatvora "neće moći da smršaju", čak i ako unose manje kalorija nego što ih potroše. Razlog?
Trom probavni sistem može izazvati upalu u crevima, a ta upala je povezana s otežanim gubitkom kilograma.
Upalni proteini koje stvara imunološki sistem povećavaju nivo hormona odgovornih za regulaciju apetita i načina na koji telo skladišti masnoće.
Drugim rečima – telo je u načinu "zadržavanja", a ne "otpuštanja" masnoća. Zato Anderson nudi nekoliko konkretnih saveta kako podstaknuti probavu, smanjiti upalu i tako "probijati blokadu mršavljenja".
Voće bogato vlaknima
Preporučuje konzumaciju voća poput jabuka, grožđa i bobičastog voća.
“Ove namirnice imaju prebiotička svojstva, a pomešane s vodom mogu pomoći u čišćenju probavnog sistema”, rekao je. Prebiotici su vlaknaste materije koje hrane dobre bakterije u crevima i time poboljšavaju varenje.

Shutterstock
Topli sok od suvih šljiva
Njegov "najdraži" trik je 100-postotni sok od suvih šljiva, lagano zagrejan u mikrotalasnoj peći.
Sadrži visok udeo vlakana koji pomažu u omekšavanju stolice i olakšavaju njeno izbacivanje. Veruje se da zagrejavanjem telo lakše apsorbuje te sastojke, čineći sok delotvornijim.

Shutterstock
“Ovo je jedan od sigurnih načina da podstaknete varenje”, dodao je Anderson.
Kimči
Treći savet uključuje fermentisanu hranu, konkretno kimči – korejsko jelo od fermentisanog povrća.
“Najbolji način za podsticanje redovne stolice i smanjenje upale je unos barem dve kašike hrane bogate prebioticima i probioticima dnevno. Moj favorit je kimči”, rekao je.

Shutterstock
Mnogi saveti koje daje Anderson podržani su i preporukama britanske zdravstvene službe (NHS). I oni savetuju unos vlaknaste hrane i suvog voća, poput suvih šljiva, jabuka, marelica, grožđa, malina i jagoda. Voće osim vlakana sadrži i sorbitol – prirodni šećer koji dodatno omekšava stolicu povlačeći vodu u debelo crevo.
Ipak, NHS je oprezniji kada je reč o probioticima i prebioticima – ističući da dokazi o njihovoj učinkovitosti u borbi protiv zatvora postoje, ali su zasad ograničeni na pojedince sa sindromom iritabilnog creva.
Bonus video: