Oko 740 miliona ljudi širom sveta ima tinitus — hronično stanje sluha u kojem osoba stalno čuje neprijatne zvukove u jednom ili oba uha.
Tinitus se često naziva ,,zujanje u ušima" ili ,,šum u ušima". Uzroci tinitusa su razni, uključuju gubitak sluha, infekcije uha, probleme sa štitnom žlezdom i stanje unutrašnjeg uha koje se naziva Menijerova bolest.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Trenutno ne postoji lek za tinitus. Prethodna istraživanja sugerišu da postoje načini pomoću kojih osoba može smanjiti rizik od razvoja tinitusa, kao što su zaštita sluha od glasnih zvukova, poput muzike na koncertima ili buke prilikom korišćenja alata, upravljanje stresom, dovoljno sna, kao i održavanje zdravog krvnog pritiska i nivoa holesterola.
Prethodna istraživanja takođe su proučavala ulogu zdrave ishrane u smanjenju rizika od tinitusa. Na primer, studija objavljena u februaru 2020. pokazala je da veći unos vitamina B12 i ishrana bogata proteinima pomažu u smanjenju rizika od tinitusa.

Shutterstock
Studija objavljena u decembru 2024. otkrila je da je konzumacija tune, bele ribe i morskih plodova povezana s nižim rizikom od razvoja dugotrajnog tinitusa kod žena.
Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, pokazuje da povećanje unosa voća, vlakana, mlečnih proizvoda i kofeina u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od tinitusa, piše Medical News Today.
Konzumacija voća, dijetalnih vlakana i mlečnih proizvoda pomaže u smanjenju rizika od tinitusa
Za ovo istraživanje, naučnici su analizirali medicinske podatke iz osam studija koje su proučavale povezanost tinitusa i ishrane kod odraslih osoba starijih od 18 godina, a obuhvatile su više od 301.000 učesnika.

Shutterstock
Unutar ovih studija, naučnici su posmatrali 15 specifičnih faktora ishrane:
- kofein
- ugljeni hidrati
- mlečni proizvodi
- jaja
- masti
- vlakna
- riba
- voće
- margarin
- meso
- proteini
- šećer
- raznovrsna ishrana
- povrće
- voda
Na kraju istraživanja, naučnici su otkrili da su učesnici koji su konzumirali voće, dijetalna vlakna, mlečne proizvode i kofein imali najmanji rizik od razvoja tinitusa. Voće je smanjilo rizik za 35%, mlečni proizvodi za 17%, kofein za 10%, a dijetalna vlakna za 8%.

Shutterstock
Takođe su izvestili da nisu pronašli nikakvu povezanost između preostalih 11 prehrambenih faktora i rizika od tinitusa.
Bonus video: