Od orašastih plodova, badem ima najveću količinu vitamina B2 i B3, bogat je kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i vitaminom E. Dobar je izvor belančevina i vlakana, sadrži jako malo šećera, a to ga čini zdravom grickalicom.
Pomaže u mršavljenju
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ako se jede svakog dana, badem čuva zdravlje srca, pomaže u snižavanju holesterola, poboljšava varenje, jača kosu, usporava pojavu bora. Pomaže kod mršavljenja jer je bogat vlaknima koji smanjuju osećaj gladi, a time i unos kalorija i podstiče gubitak kilograma. Zbog svega ovoga se u našem narodu već dugo koristi „mokri badem“, posebno kao pomoć za bolje varenje i mršavljenje.
Recept za „mokre bademe“
Stavite 120 grama badema u posudu i prelijte toplom vodom. Nakon 12 sati iscedite vodu i dodajte u bademe 1 kašiku soli. Ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati. Posle toga ćete lako skinuti ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila. Mokre bademe možete koristiti nedelju dana, svakog jutra po 4 komada. Pomoći će vam da brže skinete višak kilograma.
Zašto se potapaju u vodu?
Potapanjem badema u vodi smanjuje se količina tanina i kiselina koji se nalaze u ljusci, a koji mogu smanjiti apsorpciju hranljivih materija iz badema u telu. Iz mokrih badema telo će bolje uzeti vitamine i minerale.
Napomena: Pre konzumiranja „mokrih badema“ konsultujte se sa svojim lekarom ili nutricionistom.
Video: