Kako vreme postaje hladnije i praznična sezona je u punom jeku, milioni ljudi se raduju tome da se ušuškaju uz toplu šolju vruće čokolade.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo praznično piće za utehu može imati uticaj na zdravlje vaših kostiju.

Jedan od glavnih sastojaka vruće čokolade je mleko, koje je poznato kao izvor kalcijuma i vitamina D, ključnih za jake kosti. Ipak, ortopedski hirurzi objašnjavaju da količina šećera u ovom napitku zapravo može da poništi te koristi za zdravlje kostiju.

„Ishrana bogata prerađenom hranom, dodatim šećerima i prekomernom količinom soli može vremenom oslabiti kosti“, rekla je dr Pamela Mehta, ortopedski hirurg i osnivač klinike ,,Resilience Orthopedics" u Kaliforniji, za Parade.

„Tradicionalna vruća čokolada može obezbediti kalcijum i proteine iz mleka — što je odlično za kosti — ali te prednosti mogu biti nadjačane ako je puna šećera ili šlaga“, dodala je ona.

Šećer

Stručnjaci upozoravaju da dodavanje šlaga, mrvica, čokoladnog praha i drugih dodataka u vruću čokoladu može više nego udvostručiti količinu šećera u već ionako slatkom napitku.

„Ako je vaša ishrana generalno uravnotežena, možda sebi možete da priuštite takvu poslasticu“, dodala je Mehta. „Negativan uticaj na zdravlje kostiju javlja se samo ako je vaša ukupna ishrana bogata šećerom i nezdravim mastima.“

Američko udruženje za srce preporučuje da unos dodatih šećera bude ograničen na najviše 6% dnevnog kalorijskog unosa. Za muškarce to iznosi oko 9 kašičica (36 grama), a za žene oko 6 kašičica (25 grama).

Zdravije opcije

Iako može biti teško izbeći ovu prazničnu poslasticu, postoje i zdravije opcije za vruću čokoladu.

„Ako želite zdravije alternative vrućoj čokoladi koje podržavaju zdravlje kostiju, pokušajte da je pripremite sa nezaslađenim kakaom u prahu, nemasnim mlekom i malom količinom meda, javorovog sirupa ili nenutritivnog zaslađivača poput stevije ili monk fruita, kako biste kontrolisali unos šećera“, rekla je Hana Anderson, registrovani dijetetičar, za Healthline.

„Druge zdrave varijacije vruće čokolade uključuju mešavine funkcionalnih pečuraka, koje mogu doneti dodatne zdravstvene koristi bez narušavanja ukusa“, dodala je ona.

 

Bonus video: