Ovu ribu bolje izbegavajte: Stručnjaci upozoravaju da je rizična za zdravlje, budite oprezni!

Vesna Vukadinović Vesti 06.03.2025 21:31 0

Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta riba koje bi bilo bolje izbegavati ili konzumirati u malim količinama.

riba

Shutterstock

Riba je ključni deo uravnotežene ishrane, bogata je proteinima, omega-3 masnim kiselinama i esencijalnim nutrijentima koji podržavaju zdravlje srca i mozga. Međutim, nisu sve vrste riba jednako korisne. Neke mogu sadržavati visoke nivoe zagađivača, antibiotika ili pesticida. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta riba koje bi bilo bolje izbegavati ili konzumirati u vrlo malim količinama.

Pangasius

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Pangasius, poznat i kao vijetnamski som, jedna je od najkontroverznijih riba na tržištu. Ova slatkovodna riba uzgaja se uglavnom u jugoistočnoj Aziji, u velikim industrijskim ribnjacima gde su uslovi često problematični. Pangasius može sadržati visoke nivoe teških metala, ostatke antibiotika i drugih hemikalija koje se koriste u uzgoju. Njegova nutritivna vrednost je takođe niska, iako osigurava proteine, sadrži vrlo malo omega-3 masnih kiselina u poređenju s drugim ribama poput lososa ili skuše.

Tilapija

Tilapija je jedna od najčešće konzumiranih riba u svetu zbog svog blagog ukusa i pristupačne cene. No, stručnjaci upozoravaju da njen nutritivni profil i način uzgoja nisu uvek idealni. Iako je tilapija dobar izvor proteina, bogata je omega-6 masnim kiselinama, koje u velikim količinama mogu doprineti upalnim procesima u organizmu, problem nastaje kada ishrana nije uravnotežena s unosom omega-3 masnih kiselina, što može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Koje ribe su bolji izbor?

Ako želite uživati u blagodatima ribe bez zdravstvenih rizika, stručnjaci preporučuju konzumaciju održivo ulovljenih ili organski uzgojenih vrsta. To su losos, posebno divlji, sardele i inćuni, pastrmka i skuša.

Video:

Komentari (0)