Ovu ribu bolje izbegavajte: Stručnjaci upozoravaju da je rizična za zdravlje, budite oprezni!

Vesna Vukadinović Vesti 06.03.2025 21:31 0

Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta riba koje bi bilo bolje izbegavati ili konzumirati u malim količinama.

riba

Shutterstock

Riba je ključni deo uravnotežene ishrane, bogata je proteinima, omega-3 masnim kiselinama i esencijalnim nutrijentima koji podržavaju zdravlje srca i mozga. Međutim, nisu sve vrste riba jednako korisne. Neke mogu sadržavati visoke nivoe zagađivača, antibiotika ili pesticida. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta riba koje bi bilo bolje izbegavati ili konzumirati u vrlo malim količinama.

Pangasius

Pangasius, poznat i kao vijetnamski som, jedna je od najkontroverznijih riba na tržištu. Ova slatkovodna riba uzgaja se uglavnom u jugoistočnoj Aziji, u velikim industrijskim ribnjacima gde su uslovi često problematični. Pangasius može sadržati visoke nivoe teških metala, ostatke antibiotika i drugih hemikalija koje se koriste u uzgoju. Njegova nutritivna vrednost je takođe niska, iako osigurava proteine, sadrži vrlo malo omega-3 masnih kiselina u poređenju s drugim ribama poput lososa ili skuše.

Tilapija

Tilapija je jedna od najčešće konzumiranih riba u svetu zbog svog blagog ukusa i pristupačne cene. No, stručnjaci upozoravaju da njen nutritivni profil i način uzgoja nisu uvek idealni. Iako je tilapija dobar izvor proteina, bogata je omega-6 masnim kiselinama, koje u velikim količinama mogu doprineti upalnim procesima u organizmu, problem nastaje kada ishrana nije uravnotežena s unosom omega-3 masnih kiselina, što može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Koje ribe su bolji izbor?

Ako želite uživati u blagodatima ribe bez zdravstvenih rizika, stručnjaci preporučuju konzumaciju održivo ulovljenih ili organski uzgojenih vrsta. To su losos, posebno divlji, sardele i inćuni, pastrmka i skuša.

Video:

Komentari (0)
Loading