Slanina je bogata vitaminima koji se rastvaraju u mastima, poput vitamina A, D, E, kao i esencijalnim aminokiselinama poput linolenske, stearinske i palmitinske, zajedno sa nezasićenim i zasićenim mastima. Takođe, sadrži minerale u tragovima poput cinka, natrijuma, kalcijuma i selena.
Dimljena ili barena – šta je bolje za zdravlje?
Dimljena slanina zadržava sve korisne sastojke koje dimljeno meso pruža. Čak i tokom termičke obrade, nutrijenti ostaju nepromenjeni, a količina kalorija ostaje na 700-740 kcal po 100 g.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Barena slanina, s druge strane, može biti masnija jer se koristi meso s više masnoće. Iako nema većih promena u sastavu tokom obrade, lekari upozoravaju da barena slanina može biti štetnija zbog veće količine nitrata i pojačivača ukusa koji se koriste tokom obrade.
Evo šta možete očekivati kada jedete slaninu i šta treba da znate
So: Slanina sadrži veliku količinu soli. Na primer, četiri deblja parčeta mogu sadržati oko 880 mg natrijuma, što je oko 40% preporučenog dnevnog unosa. Preterana konzumacija soli povećava rizik od srčanih bolesti, oštećenja bubrega i osteoporoze.
Vitamini i minerali: Slanina nije samo mast. Sadrži vitamine B koji pomažu u pretvaranju hrane u energiju, kao i fosfor, koji pomaže u filtriranju toksina i jačanju kostiju i zuba, te selen koji pruža antioksidante. Takođe, sadrži kalijum koji je važan za zdravlje kostiju, mišića i kardiovaskularnog sistema.
Nitrati: Nitrati su prisutni u slanini, a dodaju se da bi produžili rok trajanja proizvoda. Kada se zagreju, mogu postati štetni za zdravlje.
Zasićene masti: Četiri deblja parčeta slanine mogu sadržati oko 8 grama zasićenih masti, što je otprilike 40% preporučene dnevne doze. Zasićene masti mogu povećati rizik od srčanih bolesti, pa bi konzumacija slanine trebalo da bude umerena.
Zdrave masti: Slanina takođe sadrži zdrave masti – oko polovine su mononezasićene masti, od kojih polovina dolazi iz oleinske kiseline, koja je korisna za srce. Takođe, slanina sadrži i polinezasićene masti, uključujući omega-3 masne kiseline.
Kao i sa svakim drugim proizvodom, važno je uživati u slanini umereno, kako bi njeni nutritivni benefiti bili u ravnoteži sa potencijalnim rizicima.