Ako želite da zaštitite mozak i poboljšate pamćenje, možda bi trebalo da zavirite u svoju kuhinju. Neurohirurg Džonatan Dž. Rasuli tvrdi da ishrana može igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga.
Njegov omiljeni recept, varivo od sočiva sa spanaćem i kurkumom, prepuno je sastojaka koji pomažu u zaštiti mozga od upala i neurodegenerativnih bolesti. Osim što je hranljivo i zdravo, ovo jelo je jednostavno za pripremu i možete ga jesti tokom cele nedelje.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
"Varivo sadrži kurkumu, koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji demencije, kao i spanać i sočivo, koji podržavaju celokupno zdravlje mozga", objasnio je dr Rasuli. Dodao je da je ovo jedno od jela koje možete pripremiti u velikoj količini, pojesti u nedelju popodne, a ostatak koristiti tokom nedelje za brzi obrok ili užinu.
Zašto je ovo varivo dobro za mozak?
Osim što je ukusno i zasitno, varivo sadrži brojne sastojke koji pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa i upala, dva glavna faktora povezana s neurodegenerativnim bolestima.
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, poznat je po snažnim protivupalnim svojstvima. Studija iz 2018. godine pokazala je da svakodnevna konzumacija kurkume može poboljšati pamćenje, pažnju i raspoloženje kod starijih osoba, a smatra se da takođe pomaže u smanjenju nakupljanja amiloidnih plakova u mozgu, što je jedno od glavnih obeležja Alchajmerove bolesti. Pored kurkume, i ostali sastojci ovog variva donose brojne prednosti.
Spanać je bogat vitaminom K, luteinom i beta-karotenom, koji štite moždane ćelije od oštećenja i pomažu u prevenciji kognitivnog opadanja. Beli luk sadrži sumporne spojeve koji, prema istraživanjima, mogu štititi mozak od starenja i bolesti. Maslinovo ulje pomaže u smanjenju upala u mozgu, što je povezano s kognitivnim opadanjem. Sočivo je odličan izvor folata, vitamina koji učestvuje u proizvodnji neurotransmitera koji regulišu raspoloženje i mentalnu jasnoću. Takođe, pruža stabilan izvor glukoze, glavnog izvora energije za moždane ćelije.
Varivo od sočiva sa spanaćem i kurkumom
Sastojci:
- 1 šolja crvenog sočiva
- 2 šolje spanaća
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1/2 kašičice kima
- 1/2 kašičice korijandera
- 1 mali crni luk, iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 3 šolje povrtnog bujona
Uputstvo:
Zagrejte maslinovo ulje u loncu i propržite luk i beli luk.
Dodajte kurkumu, kim i korijander, pa kuvajte još jedan minut.
Dodajte sočivo i bujon, a zatim kuvajte 20 minuta dok sočivo ne omekša.
Dodajte spanać u poslednjih 5 minuta kuvanja.
Poslužite sa malo isceđenog limuna za osveženje.
