Kašičica ove namirnice 10 minuta pre obroka: Snižava šećer, holesterol i eliminiše umor

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 07.02.2025 10:38 0

Pomaže i kod prejedanja

a teaspoon of vinegar

Shutterstock

Francuska biohemičarka Džesi Inšaspi, u razgovoru sa Stivenom Bartletom u njegovoj podkast emisiji „Dnevnik generalnog direktora“, govorila je o prednostima uzimanja sirćeta.

Inšaspi je autorka bestselera kao što su Revolucija glukoze i Metoda boginje glukoze. Prema njenim rečima, sirće je odličan izbor za one koji žele da smanje nivo šećera u krvi, holesterol i visceralne masti, prenosi Miror.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Zašto je sirće zdravo? „Sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja stupa u interakciju sa vašim digestivnim enzimima, čime smanjuje porast glukoze nakon obroka za čak 30 procenata, bez ikakvog napora. Dakle, ako želite da isprobate jednostavan, a možda i ukusan trik, probajte i vidite kako se osećate“, rekla je biohemičarka.

Ona preporučuje da ljudi pomešaju jednu kašiku bilo kog kuhinjskog sirćeta sa velikom čašom vode i konzumiraju je oko 10 minuta pre najvećeg obroka u toku dana. Ovo može smanjiti porast glukoze iz hrane za čak 30 procenata. Nakon konzumiranja ovog napitka, Džesi navodi da će verovatno doći do nižeg skoka šećera u krvi. Takođe, sugeriše da ćete možda primetiti smanjenje gladi, manju žudnju za hranom i smanjen umor.

Inšaspi je dodala: „To može biti bilo koje sirće koje imate kod kuće, bukvalno uzmite alkoholno sirće iz svoje kuhinje večeras, ali ne sirće za čišćenje.“ Na pitanje da li je potrebno sirće razblažiti vodom, ona je naglasila da je to važno kako bi se izbegla šteta po zube. Upozorila je: „Vaš zubar neće biti srećan ako redovno uzimate sirće. To može oštetiti vašu zubnu gleđ.“

Sirće se često hvali zbog svoje sposobnosti da utiče na nivo glukoze, insulina, masti na stomaku i holesterola. Deluje tako što privremeno blokira želučane enzime, čime usporava ulazak glukoze u krvotok. Studije pokazuju da gutljaj razblaženog sirćeta može smanjiti skokove glukoze i insulina do 30 procenata.

Kako kašika sirćeta pomaže kod prejedanja?

Džesi je testirala svoje savete u okviru mesečnog ispitivanja sa 2.700 ljudi iz 110 zemalja, starosti od 20 do 70 godina.

Eksperiment je obuhvatio uvođenje jednog od njenih zdravih obroka svake nedelje tokom mesec dana. To uključuje: konzumiranje slanog doručka tokom četiri nedelje, svakodnevno konzumiranje sirćeta tokom tri nedelje, predjela od povrća dve nedelje i šetnju posle obroka poslednje nedelje. Neverovatnih 90 odsto učesnika primetilo je smanjenje žudnje za hranom i porast energije. Takođe su uočili pozitivan uticaj na san, hormone, kožu, raspoloženje i kontrolu dijabetesa.

Francuska biohemičarka savetuje da prvo u svakom obroku jedete povrće. Objasnila je da jedenje zelenila na početku obroka stvara vlaknastu mrežu u crevima koja usporava ulazak šećera u krvotok, čime održava niske skokove nivoa glukoze u krvi. Ovaj korak može vam pružiti osećaj sitosti na duže vreme i sprečiti prejedanje ili čestu grickalicu.

Visok nivo holesterola može biti opasan jer izaziva nakupljanje plaka u arterijama, što može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Takođe, visok nivo šećera u krvi, poznat i kao hiperglikemija, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene poteškoće ako se ne leči ili ako traje.

Pre nego što promenite ishranu, konsultujte se sa svojim lekarom i proverite da li je sirće odgovarajuće za vaš organizam.

Komentari (0)
Loading