Konzumacija salate je jedan od najlakših i najukusnijih načina da unesemo barem pet porcija voća i povrća dnevno. Lisnato povrće nije samo bogato hranljivim vrednostima, već se može pripremiti na mnogo različitih načina.
Možete eksperimentisati s prelivima i dodacima i tako imati zanimljivije zdrave obroke, piše Real Simple.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Najzdravije vrste lisnatog povrća
Iako su sve vrste lisnatog povrća zdrave, ovih sedam se posebno izdvajaju zbog bogatstva hranljivih materija i pozitivnih učinaka na zdravlje.
1. Rimska salata
Jedna od klasičnih vrsta salate je rimska koja je lako prepoznatljiva.

Shutterstock
"Rimska salata je bogata vitaminima A i K i folatom. Najčešće se koristi za cezar salatu", rekla je Ejmi Dejvis. Takođe sadrži puno vode, umerene količine vlakana i kalijuma, što je čini odličnim izborom za hidrataciju i zdravlje očiju, bolji metabolizam, varenje, imunitet i srce. Blagi ukus ove salate dobar je sa skoro bilo kojom kombinacijom preliva.
2. Salata puterica
"Puterica obiluje kalijumom i vitaminima A i C", objašnjava Dejvis. Kao i mnoge druge vrste salate, sadrži puno vode. Ovi hranljivi sastojci pospešuju zdravlje srca, imunitet, zdravlje očiju i ćelije, te vas održavaju hidriranim. Međutim, nikako je ne treba kuvati jer će postati gnjecava.

Shutterstock
3. Ajsberg salata
Iako ajsberg salata često nije smatrana posebno hranljivom, to nije sasvim tačno. "Ajsberg salata je poznata po visokom udelu vode, ali takođe sadrži vitamine A i K", objašnjava Dejvis. Na primer, jedna šoljica usitnjene ajsberg salate pokriva 40 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom A, a sadrži i lutein i zeaksantin koji pomažu zdravlju očiju.

Shutterstock
Zbog velikih i čvrstih listova, mnogima je zamena za hleb u niskokaloričnim sendvičima.
4. Spanać
"Spanać se smatra izuzetno hranljivim povrćem, bogat je antioksidansima i vitaminom K, a sadrži i vitamin A i folat", navela je Dejvis. Osim toga, spanać je bogat vodom, gvožem i kalijumom, što pomaže u održavanju energije i hidratacije i pomaže zdravlju krvi, očiju i srca.

Shutterstock
Idealan je za salate s bobičastim voćem, no ukusan je i u smutijima, u raznim kombinacijama s testeninama, jelima s jajima, supama.
5. Rukola
"Rukola je zelena salata bogata vitaminom C, kalcijumom i zdravim nitratima koji pomažu srcu. Ukus joj je malo ljut. Rukolu možete koristiti umesto bosiljka ili kao bazu za jednostavnu salatu s limunom, maslinovim uljem i parmezanom", dodala je Dejvis.

Shutterstock
Ova salata takođe sadrži puno vitamina A i biljnih spojeva koji podržavaju zdravlje očiju, kostiju, srca i imuniteta.
6. Cikorija
Cikorija je zelena salata s intenzivnim ukusom, poznata po svojoj karakterističnoj gorčini koju mnogi vole.
"Cikorija je bogata kalijumom, vitaminom K i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale i pozitivno utiču na zdravlje mozga", objašnjava Dejvis.
7. Kelj
Kelj je bogat vitaminima K i C, doprinosi zdravlju krvi i imuniteta, luteinom za zdravlje očiju i glukozinolatima koji imaju svojstva protiv raka“, kaže Dejvis. Kelj obiluje značajnim količinama kalcijuma i kalijuma, što doprinosi zdravlju kostiju i srca.
Sličan je spanaću po tome što ga možete jesti sirovog, lagano kuvanog i kuvanog do kraja.
Bonus video: