Ako želite da poboljšate zdravlje i unesete više hranljivih materija u ishranu, orašasti plodovi su odličan izbor. Možete da ih grickate kao međuobrok, dodati u omiljene poslastice ili koristiti u kuvanju. No, šest vrsta posebno se ističe svojim blagotvornim učinkom na organizam.
Orašasti plodovi – mali zalogaji puni moći
Orah, pistaći, pečen orah, lešnik, badem i indijski kikiriki obiluju vitaminima i mineralima koji pozitivno utiču na zdravlje, piše Healthline. Njihove koristi su brojne – od jačanja imunološkog sistema do poboljšanja izgleda kože i kose.
- Orasi – pravi su saveznici zdravlja mozga! Bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i poboljšavaju kognitivne funkcije.
- Pistaći – puni su vitamina B6, B1 i bakra, a poznato je da ovi nutrijenti podstiču rast kose i poboljšavaju cirkulaciju.
- Pečeni orasi – izvrsni su za jačanje imuniteta jer sadrže velike količine vitamina E i cinka.
- Lešnici – štite srce zahvaljujući vitaminu E i bakru, koji pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova.
- Bademi – sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv starenja kože i čuvaju mladolik izgled.
- Indijski kikiriki – bogati su fosforom i vitaminom K, koji jačaju kosti i poboljšavaju kvalitet sna.

Shutterstock
Kako ih kozumirati?
Osim što ih možete jesti sirove, orašasti plodovi sjajno se slažu s jogurtom i granolom, a odlično funkcionišu i kao hrskavi dodatak salatama.
A ako tražite još zdravih alternativa, ne zaboravite na kikiriki, makadamiju i brazilske orahe, koji takođe obiluju vitaminima i mineralima.
Bonus video:
Možda vas zanima…
