Ako želite da poboljšate zdravlje i unesete više hranljivih materija u ishranu, orašasti plodovi su odličan izbor. Možete da ih grickate kao međuobrok, dodati u omiljene poslastice ili koristiti u kuvanju. No, šest vrsta posebno se ističe svojim blagotvornim učinkom na organizam.
Orašasti plodovi – mali zalogaji puni moći
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Orah, pistaći, pečen orah, lešnik, badem i indijski kikiriki obiluju vitaminima i mineralima koji pozitivno utiču na zdravlje, piše Healthline. Njihove koristi su brojne – od jačanja imunološkog sistema do poboljšanja izgleda kože i kose.
- Orasi – pravi su saveznici zdravlja mozga! Bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i poboljšavaju kognitivne funkcije.
- Pistaći – puni su vitamina B6, B1 i bakra, a poznato je da ovi nutrijenti podstiču rast kose i poboljšavaju cirkulaciju.
- Pečeni orasi – izvrsni su za jačanje imuniteta jer sadrže velike količine vitamina E i cinka.
- Lešnici – štite srce zahvaljujući vitaminu E i bakru, koji pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova.
- Bademi – sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv starenja kože i čuvaju mladolik izgled.
- Indijski kikiriki – bogati su fosforom i vitaminom K, koji jačaju kosti i poboljšavaju kvalitet sna.

Shutterstock
Kako ih kozumirati?
Osim što ih možete jesti sirove, orašasti plodovi sjajno se slažu s jogurtom i granolom, a odlično funkcionišu i kao hrskavi dodatak salatama.
A ako tražite još zdravih alternativa, ne zaboravite na kikiriki, makadamiju i brazilske orahe, koji takođe obiluju vitaminima i mineralima.
Bonus video: