Čaj od crnog luka je poznat narodni lek protiv prehlade i za ublažavanje kašlja, koji ujedno jača kardiovaskularni sistem i reguliše nivo holesterola. Crni luk vekovima se u narodnoj medicini koristi kao domaći lek za prehladu, grip i glavobolju, kao i za lečenje bolesti srca i ranica u ustima, a i naučno je dokazano da jača imunitet i ublažava kašalj, grlobolju, prehladu i curenja iz nosa.
Priprema:
Glavicu luka srednje veličine isecite na četiri dela i prelijte sa tri šoljice vode. Ako luk nije prskan, isecite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a po želji, se može dodatno zasladiti medom.
Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem – tokom kuvanja ubacite listić žalfije i nekoliko kašičica kamilice ili majčine dušice. Raskuvan luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima.
Ovaj čaj prvenstveno je delotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje bolova u grlu, prehlade i gripa.Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana.
Pre nego što počnete sa konzumiranjem, posavetujte se sa lekarom, kao biste dobili pravu terapiju sa ovaj zdravstveni problem.
