"Holesterol iz hrane zapravo ne utiče toliko na ukupan nivo holesterola u telu koliko smo nekad mislili", objasnio je kardiolog Džeremi London za „Fox News Digital“.
Koliko jaja dnevno je dozvoljeno?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA
SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Jaja su, prema njemu, odličan izvor proteina i bogata su mineralima i nutrijentima, poput vitamina D, B12, selena i kolina. "Pokazalo se da nisu rizik za zdravlje, kakvim su se smatrala u 70-im i 80-im godinama", rekao je, dodajući da se danas smatraju odličnim prehrambenim izborom. Američka asocijacija za srce navodi da je jedno jaje dnevno bezbedno za srce kod zdravih odraslih osoba, dok su dva prihvatljiva za starije osobe s normalnim holesterolom.
Slušajte svoje telo
Doktor London je istakao da većina prehrambenih vrednosti zapravo dolazi iz žumanca, dok je belnce bogato proteinima. Na kraju je naglasio da je konzumiranje jaja lični izbor. "Slušajte svoje telo, pratite svoje biomarkere i stvorite prehrambeni plan koji je potpuno prilagođen vama", zaključio je.
Video: