Živećete 100 godina! Nutricionista tvrdi da se izbegavanjem ove 3 namirnice može produžiti život

Vesna Vukadinović Vesti 13.01.2025 12:50 0

Neke vrste hrane pozitivno utiču na zdravlje, dok druge negativno. Evo koje treba izbegavati.

penzioneri

Shutterstock

Uvođenjem promena u ishranu, odnosno izbegavanjem namirnica koje loše utiču na zdravlje, možete poboljšati zdravlje, odnosno sprečiti pojavu bolesti, a to utiče na duži život. Američka nutricionistkinja Trista Best izdvojila je tri ključne kategorije hrane koje treba ograničiti ili izbegavati kako biste povećali šansu za dugovečnost.

Pržena hrana

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Hrana koja je pržena u ulju, poput pomfrita, pržene piletine i krofni, sadrži nezdrave masti i visok broj kalorija. Takva hrana može izazvati upale i povećati rizik od hroničnih bolesti. Preporučuju se zdravije metode pripreme hrane, poput pečenja, grilovanja ili korišćenja friteze na vrući vazduh.

Trans masti

Ove masti, koje se nalaze u margarinu, puteru, prerađenim pekarskim proizvodima i delimično hidrogenizovanim uljima, mogu povećati loš holesterol (LDL) i smanjiti dobar holesterol (HDL), čime povećavaju rizik od srčanih bolesti. Umesto njih, preporučuje se korišćenje zdravijih masti, kao što su maslinovo ulje ili avokado.

Rafinisani ugljeni hidrati

Beli hleb, peciva, grickalice i druge prerađene namirnice bogate rafinisanim ugljenim hidratima mogu izazvati skokove nivoa šećera u krvi i upale, što doprinosi razvoju hroničnih bolesti. Umesto ovih proizvoda, nutricionistkinja savetuje konzumaciju celih žitarica, kao što su kinoa, ovas i integralni hleb.

Video:

Komentari (0)