Iako je zatvor često neprijatan, dr. Šri Kumar Srivastava, lekar opšte prakse, ističe da jednostavne promene u ishrani mogu poboljšati probavu i ublažiti nelagodu. Takođe deli praktične savete za prevenciju ovog problema.
Konzumirajte više vlakana
Vlakna su ključna za zdrav probavni sistem jer povećavaju masu stolice, olakšavajući prolazak kroz creva. Odrasli bi trebalo da unose 25-30 grama vlakana dnevno, savetuje dr. Srivastav. Evo kako povećati njihov unos:
Zamenite rafinisane ugljene hidrate celovitim žitaricama kao što su smeđi pirinač, kvinoja i hleb od celovitih žitarica
Jedite više voća i povrća kao što su jabuke, bobičasto voće, brokoli i šargarepa
Pijte dovoljno vode
Voda pomaže u omekšavanju stolice i sprečavanje zatvora. Dehidratacija, s druge strane, može uzrokovati tvrdu stolicu koju je teško izbaciti. Pokušajte piti najmanje 8-10 čaša vode dnevno.
"Biljni čajevi i hrana bogata vodom, poput krastavca, takođe može pridoneti hidrataciji", ističe lekar.
Izbegavajte prerađenu hranu
Prerađena hrana često je bogata šećerom i nezdravim mastima, što usporava probavu i pogoršava zatvor. Umesto toga, odaberite celovitu, hranljivu namirnicu koja podstiče zdravlje creva, odnosno hranu koja je najbliža svom izvornom obliku.
Dodajte probiotike i prebiotike
Zdrava crevna flora (mikrobiota) ključ je učinkovite probave. Probiotici, prisutni u fermentisanoj hrani kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus, donose korisne bakterije u crevima.
Prebiotici, koji se nalaze u namirnicama poput belog luka, luka i banana, hrane te bakterije i poboljšavaju probavu.
Smanjite unos kofeina i alkohola
Iako je jutarnja kafa nekima korisna, previše kofeina može uzrokovati dehidrataciju i pogoršati zatvor.
Slično tome, alkohol remeti ravnotežu tečnosti u telu. Stručnjaci preporučuju da ograničite te napitke i umesto njih birajte biljne čajeve koji odgovaraju vašim crevima.
Bonus video: