Da li volite da pijete vino posle ručka ili večere? Evo šta o toj navici kažu doktori i koliko čaša je previše

Vesti 06.01.2025 17:56 0

Dok vino u umerenim količinama može biti deo zdravog načina života, samo po sebi nije „zdrav napitak“.

vino

Shutterstock

U ovo doba godine se češće nazdravlja i uz jelo popije po koja čaša vina, ili nekoliko čaša. Iako svi pričaju o tome da je jedna čaša tokom ručka zdrava, da li je svakodnevno ispijanje vina zaista zdravo?

Sprečava zgrušavanje krvi

Vino, posebno crno, sadrži polifenole, poput resveratrola, koji su istraživani zbog potencijalnih zdravstvenih koristi. Resveratrol, prisutan u kožici crvenog grožđa, smatra se korisnim za smanjenje lošeg holesterola i sprečavanje zgrušavanja krvi, a možda ima i protivupalna svojstva. Međutim, količina tih korisnih antioksidanasa u vinu može varirati, a istraživanja sugerišu da oni mogu biti manje efikasni do trenutka kada stignu do čaše. Dakle, vino nije nužno najbolji izvor tih sastojaka.

Uprkos tim potencijalnim koristima, važno je napomenuti da alkohol, bez obzira na vrstu, nosi zdravstvene rizike. Kao što napominje Keli Proktor, dijetetičarka, alkoholna pića, uključujući vino, povezana su s povećanim rizikom od raka jetre, jer alkohol u telu metabolizuje u hemijski spoj nazvan acetaldehid, koji je klasifikovan kao kancerogen. Acetaldehid može oštetiti DNK i doprineti razvoju tumora, oštećenju ćelija i jetre.

Kolika količina je prihvatljiva?

Umereno uživanje u alkoholu, koje stručnjaci definišu kao maksimalno jedno do dva pića dnevno za muškarce i jedno piće za žene (jedno piće je otprilike 150 ml vina), može smanjiti rizik od štetnih posledica. Ipak, ne postoji naučno potvrđena "sigurna količina alkohola", i redovna konzumacija, čak i u umerenim količinama, može dugoročno negativno uticati na zdravlje srca i telesnu težinu.

Osim toga, redovna konzumacija alkohola može dovesti do razvoja tolerancije, zavisnosti i problema s funkcijama jetre, što povećava rizik od bolesti jetre povezanih s alkoholom. Iako umerena konzumacija vina 2-3 puta nedeljno neće nužno uzrokovati štetu, vino nije savršen izvor antioksidanasa, i bolje je antioksidanse unositi iz drugih izvora poput celog grožđa, koje osim polifenola, sadrži i vlakna koja pomažu probavnom sistemu.

Dakle, dok uživanje u čaši vina s vremena na vreme nije nužno štetno, važno je biti svestan potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih s alkoholom i ne smatrati vino "zdravom hranom". Umerenost i oprez ključni su u ovom pitanju.

Video:

Komentari (0)
Loading