Dr Vojislav Perišić otkrio je koja namirnica može pomoći kod zatvora, a često je prisutna u jelovnicima naše zemlje. Reč je o jednom povrću koje može sprečiti opstipaciju i poboljšati varenje.
Prema rečima ovog stručnjaka, trebalo bi da se konzumira češće.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
„Raštan treba jesti tri puta nedeljno, ali je važno pravilno ga pripremiti kako bi se odstranila gorčina lista. Stabljika mora da se iseče pre nego što se list pari. Ovaj zeleniš treba da se potopi, isecka na rezance i obari. Hemijski sastav raštana se razlikuje od zelja i kupusa. Raštan sadrži folate, što je dobro za trudnice. Ima više vitamina C nego kupus, kao i vitamine A i E. Takođe, sadrži dve hemijske supstance koje poboljšavaju vid“, rekao je dr Vojislav Perišić za TV Prava.
Gastroenterolog je potom objasnio kako raštan utiče na probavni sistem. „Raštan je odličan za varenje. Bolji je od kupusa. Dobro skuvan raštan ne sme imati gorak ukus. Ako se pravilno propari, potrebno je manje kuvati, dok ako nije, treba ga kuvati 10 do 12 sati. To je tradicionalna hrana kojoj treba polako da se navikne. Osobe koje jedu raštan dva do tri puta nedeljno nemaju opstipaciju, čak je bolji i od koprive. To je pravo čudo“, zaključio je dr Perišić.