Da li je zdraviji zeleni ili crveni kupus? Jedan posebno smanjuje upale i pospešuje rad creva

Tatjana Badarević Vesti 24.12.2024 18:59 0

Ako tražite dodatnu nutritivnu vrednost i antioksidativna svojstva, jedna vrsta kupusa je optimalan izbor.

kupus

Shutterstock

Iako su obe vrste kupusa izuzetno zdrave namirnice bogate vitaminima i mineralima, naučna istraživanja pokazuju da crveni kupus ima određene prednosti u odnosu na zeleni.

Detaljnom analizom njihovog nutritivnog sastava otkriveno je da crveni kupus sadrži veće količine važnih hranjivih materija i antioksidansa, piše Healthline.

Zašto je crveni kupus poseban?

Ono što crveni kupus čini posebnim je visoka koncentracija antocijanina, prirodnog pigmenta koji mu daje karakterističnu ljubičastu boju. Antocijanini su snažni antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Istraživanja pokazuju da crveni kupus sadrži čak 10 puta više vitamina A od zelenog kupusa i značajno više vitamina C.

kupus

Shutterstock

 

 

Crveni kupus je prava riznica hranjivih materija. U samo jednoj šoljici (89 grama) sirovog crvenog kupusa nalazi se 28 kalorija, 1 gram proteina, 7 grama ugljenih hidrata i 2 grama vlakana. Posebno je bogat vitaminima pa tako osigurava čak 56 posto dnevnih potreba za vitaminom C, 28 posto za vitaminom K i 11 posto za vitaminom B6.

Jačanje imuniteta i detoksikacija

Visok sadržaj vitamina C čini crveni kupus izvrsnim saveznikom u jačanju imunološkog sustava. Prema istraživanjima, redovna konzumacija crvenog kupusa može značajno poboljšati otpornost organizma na različite infekcije.

Takođe, bogat je spojevima koji pomažu jetri u procesu detoksikacije, čime se pospešuje prirodno čišćenje organizma od štetnih materija.

Protivuplano delovanje i zdravlje probave

Crveni kupus sadrži brojne bioaktivne spojeve s protivupalnim delovanjem. Posebno je značajan sulforafan, spoj bogat sumporom koji pokazuje snažna antikancerogena svojstva.

Vlakna kojima obiluje crveni kupus izuzetno su važna za zdravlje probavnog sistema - pomažu u održavanju redovne stolice, hrane korisne bakterije u crevima i sprečavaju zatvor.

Prednosti zelenog kupusa

Iako crveni kupus prednjači u određenim nutritivnim vrednostima, i zeleni kupus ima svoje prednosti. Bogat je vitaminom K koji je ključan za zdravlje kostiju, sadrži važne minerale poput kalijuma i magnezijuma te je takođe dobar izvor vlakana. Zeleni kupus je takođe nešto lakše probavljiv od crvenog.

kupus

Shutterstock

 

 

Kako najbolje iskoristiti oba kupusa?

Za optimalne zdravstvene dobrobiti, preporučuje se u ishranu uključiti obe vrste kupusa. Mogu se jesti sirovi u salatama, kuvani kao prilog, kiseljeni ili pripremljeni na druge načine. Važno je napomenuti da dugotrajno kuvanje može smanjiti količinu hranjivih materija pa je najbolje kupus pripremati na laganoj vatri ili ga jesti sirovog.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading