Čaša vina na dan može prepoloviti rizik od srčanog udara, pa ponekad delovati čak i bolje od lekova, tvrdi studija. No ipak postoji jedna začkoljica.
Stručnjaci sa Univerziteta u Barseloni otkrili su da osobe koje piju male do umerene količine vina imaju manji rizik od razvoja ozbiljnih srčanih problema od onih koji uopšte ne piju. No samokontrola je ključna, a zdravstvene prednosti nestaju kad pijete više od jedne čaše na dan.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA
SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Testirali su učinke čaše vina na dan na 1.232 ispitanika tokom pet godina koji su u sklopu ispitivanja jeli i zdravu mediteransku hranu. Pokazalo se da su razvili značajno manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja, te od srčanog ili moždanog udara.
Testovima su utvrđivali koje su količine vina ispitanici tačno popili, kako bi studija bila što preciznija. Profesor Ramon Estruk otkrio je da konzumiranje između pola i jedne pune čaše vina na dan u proseku smanjuje rizik od srčanih bolesti za 50 posto u poređenju sa osobama koje uopšte ne piju.
Povremeno konzumiranje vina, manje od jedne čaše nedeljno, smanjuje rizik za oko 38 posto, pokazala je ista studija. No kod osoba koje su pile više od jedne čaše na dan nije razvijena nikakva zaštita.
''Otkrili smo mnogo veći zaštitni učinak vina od onoga koji je primećen u drugim studijama. Smanjenje rizika od 50 posto veće je nego što se može postići nekim lekovima, poput statina. Nedavne studije pokazuju da se zaštitni učinci konzumiranja vina uočavaju počevši od 35. do 40. godine života. Takođe je važno napomenuti da umereno konzumiranje za žene uvek treba biti upola manja od one kod muškaraca, a vino treba piti uz jelo'', napisao je prof. Estruk u časopisu European Heart Journal.
Istraživanja pokazuju da je grožđe, od kojeg se proizvodi vino, puno antioksidansa koji mogu biti dobri za srce i krvne sudove. Zbog toga se crno vino obično smatra najzdravijim alkoholnim pićem.
No iz NHS- a kažu kako niko ne bi smeo da pije više od šest čaša vina nedeljno. Profesor Naved Satar sa Univerziteta u Glazgovu nije bio uključen u ovu studiju, ali kaže kako ''znamo da su mnogi ljudi koji ne piju smanjili ili potpuno prestali da piju alkohol zbog bolesti."
''Studija sugeriše da niska do umerena konzumacija vina može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali nije pametno piti više. Potpuno je jasno i naučno dokazano kako je preterana konzumacija alkohola štetna za zdravlje srca'', kaže Trejsu Parker, iz British Heart Foundationa.
Bonus video: