Od jednog strada jetra: Da li je zdravije pržiti hranu na masti ili ulju? Stručnjaci konačno razrešili dilemu

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 20.11.2024 16:30 0

Sredinom prošlog veka, brojni nutricionisti su smatrali da je biljno ulje zdravije od masti i da ga treba koristiti prilikom prženja. Međutim, naknadna istraživanja su pokazala nešto drugo

mast

Shutterstock

Polovinom 20. veka, do tada tradicionalni način prženja na životinjskoj masti, zamenila je priprema na biljnom ulju.

Mnogi, pak, tvrde da to nije najbolji način i da je prženje na masti daleko zdravije.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Istina je, međutim, da masti životinjskog porekla sadrže pretežno zasićene masne kiseline i holesterol, pa nisu baš sastojak koji se može svrstati pod zdravu ishranu. Zasićene masne kiseline povećavaju sposobnost zgrušavanja krvi, zbog čega se njena upotrebqa ne preporučuje ljudima sa specifičnim zdravstvenim problemima, kao što su poremećaj jetre, giht i oboljenja žučnih puteva.

Pokazalo se i da osobe koje se pretežno hrane mastima životinjskog porekla češće obolevaju od tromboze, kao i da su češće žrtve infarkta i moždanog udara.

Sa druge strane, u slučajevima kao što su tuberkuloza, pothranjenost i atonična opstipacija, preporučuje se umerena upotreba masti životinjskog porekla. Svinjska mast je značajna za zdravlje zbog toga što sadrži arahidonsku masnu kiselinu, koja spada u esencijalne i koja je našem telu veoma korisna.

U biljnim uljima preovlađuju nezasićene masne kiseline. Zbog visoke energetske vrednosti, treba povesti računa o unosu ove namirnice u organizam. Hladno ceđena ulja ne sadrže trans masne kiseline, već one nastaju pri rafinaciji i termičkom tretiranju i pri hidrogenizaciji (margarin). Najstabilnija ulja su palmino, maslinovo i kanola ulje (pri prženju, štetna jedinjenja kao što su peroksidi, nastaju tek na temperaturi od 150 stepeni).

Sredinom prošlog veka, brojni nutricionisti su smatrali da je biljno ulje zdravije od masti i da ga treba koristiti prilikom prženja. Međutim, naknadna istraživanja su pokazala nešto drugo.

Profesor na Univerzitetu De Montfort u Lesteru, Martin Grutveld, analizirao je uzorke suncokretovog ulja na kojem je hrana već pripremana. Ispostavilo se da prženje hrane u trajanju od 20 minuta dovodi do toga da nivo aldehida bude čak 20 puta veći od maksimalno dozvoljenog nivoa koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Nakupljanje ovih štetnih materija može da dovede do različitih oboljenja, poput gojaznosti, dijabetesa tiopa 2, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i demencije, a lekari sve češće ističu i malignitete.

Istovremeno je otkriveno i da prekomerna upotreba ove namirnice može da dovede i do nakupljanja masnoće u jetri, što može da rezultira pojavom bezalkoholnog steatohepatitisa, koji može da dovede do hipertenzije, gojaznosti, sindroma hronične hiperglikemije, ateroskleroze i brojnih drugih zdravstvenih problema.

Masti su dobar izvor arahidonske kiseline, ne sadrže trans masne kiseline i stabilnije su na visokim temperaturama. Njihov nedostatak je, međutim, visok procenat holesterola. Ulja, sa druge strane, ne sadrže holesterol, ali su bogati trans masnim kiselinama, pa veće količine ulja u ishrani dovode do porasta triglicerida u krvi. Pored toga, biljna ulja su nestabilna na visokim temperaturama, a pojedini naučnici smatraju da svako ulje pri visokoj temperaturi postaje kancerogeno, izuzev ulja od koštica grožđa.

Dakle, imajte u vidu da prženje i pohovanje hrane nije dobro za zdravlje. Ukoliko, pak, ne možete da izbacite ulje i mast iz ishrane, onda se savetuje da koristite mast.

img
15. 02. 2025 08:20

POMOĆ U MENOPAUZI NA BILJNOJ BAZI

img
14. 03. 2025 14:57

Smeh do suza! Ovo su padovi poznatih o kojima se i dan-danas priča! (VIDEO)

img
14. 03. 2025 15:13

Hamas prihvatio predlog za nastavak pregovora o PREKIDU VATRE u Pojasu Gaze

img
14. 03. 2025 15:13

STIGLO NOVO RUKOVODSTVO: Radivoj Karaadžić predsednik rvačkog kluba Radnički

img
14. 03. 2025 15:00

DOMAĆI LIKER OD JAGODA: Slatko i mirisno piće koje osvaja neodoljivom aromom

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

img
13. 12. 2024 10:10

SuPer rasprodaja u PerSu! Popusti do 50% sve do isteka zaliha!

img
14. 03. 2025 15:03

Drama u Novom Sadu! Izgoreo automobil nasred ulice (FOTO)

img
19. 02. 2025 08:43

Sezona Sajma: Zaslužili ste povoljan odmor!

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
14. 03. 2025 14:38

BMW OBJAVIO PROFIT Pao više od trećine

img
14. 03. 2025 15:15

SASLUŠANI OSUMNjIČENI IZ VOJSKE SRBIJE I ODGOVORNO LICE IZ ENERGOTOKA: Evo kako su se branili pred tužiocem

img
14. 03. 2025 15:13

Sahranjen Radiša Ilić! Legende ispratile čuvenog golmana Partizana na večni počinak! (FOTO)

img
14. 03. 2025 14:54

CARINSKI RATOVI NISU NOVINA Srbija je jedan vodila i uspešno ga dobila

img
14. 03. 2025 15:18

Dodik uputio reči podrške: Republika Srpska čvrsto stoji uz Srbiju i njenog predsednika

img
14. 03. 2025 15:02

NA AZIJSKOJ BERZI PORASLE CENE DEONICA Valutna tržišta beleže rast dolara

Komentari (0)