Kada je najbolje vreme za doručak? Evo odgovora šta se desi kada preskočite prvi obrok?

Nedeljko Tišanović Vesti 17.11.2024 21:27 0

Ljudi koji ne doručkuju obično su slabi, stalno im je hladno, nadima im se stomak, slabo vare hranu.

doručak

Shutterstock

Prema istraživanjima Kings koledža u Londonu, ustaljeni obroci svakog dana imaju važnu ulogu u čuvanju zdravlja. Dan počinjemo sa doručkom iako postoje različite teorije o tome kada treba doručkovati. Tradicionalna kineska medicina preporučuje recept star vekovima, "treba pratiti organski sat". Ako doručkujete sat ili dva po ustajanju iz kreveta, to je najbolje vreme jer je tada stomak odmoran i jak, pa se hrana lako vari.

Dijetetičari navode da je najbolje vreme za doručak kada prođu jedan, dva ili tri sata od buđenja, iako svako od nas ima svoj tajming, prema ritmu života.

Najbolje vreme za doručak određuju zdravstveno stanje i naše aktivnosti. Važno je da ne prođe više od tri sata od buđenja i da organizam ne oseti veliku glad i malaksalost — istakla je Marisa Karp, dijetetičar.

Naše telo se tokom noći odmara i vari hranu. Od odlaska na spavanje do buđenja dug je vremenski period, pa se često dešava da postoji prirodni pad šećera u krvi.

Tokom noći, dok spavamo, naše telo vari večeru, oporavlja se i odmara. Pošto je od poslednjeg obroka do jutra prošlo mnogo sati, to je dovelo do prirodnog pada šećera u krvi — istakla Hana Santoni.

Doručak nakon buđenja vraća šećer u krvi, osiguravajući telu dovoljno glukoze za normalno funkcionisanje.

Ako preskočite doručak ili čekate predugo, verovatno ćete se osećati umorno i iscrpljeno. Hormon stresa kortizol će porasti, narušavajući prirodni cirkadijalni ritam tela i ravnotežu hormona — kaže Santoni.

Preskakanje ili odlaganje doručka takođe može otežati praktikovanje uravnotežene dijete tokom dana, jer je veća verovatnoća da ćete osetiti potrebu da jedete više za ručak, tako da preskakanje obroka povećava šansu za prejedanje i odabir manje zdravih opcija — napominje Karp.

Da li možemo da zakasnimo sa doručkom?

Doručak više od tri sata od buđenja je zakasneli doručak. I u zavisnosti od toga kada doručkujemo, dolazi i ručak. Prema rečima dijetetičara, ne preporučuje se potpuno preskakanje doručka.

Da li treba da doručkujete u isto vreme svakog dana?

Kada je moguće, idealno je doručkovati svakog dana u isto vreme. To je zato što naša tela rade prema unutrašnjem satu ili cirkadijanskom ritmu, objašnjava Karp.

Ovaj čas najbolje funkcioniše kada se navike, uključujući obroke, rade prema utvrđenom rasporedu. „Jedući otprilike u isto vreme svaki dan, naša tela predviđaju šta dolazi i navikavaju se da funkcionišu u tom okviru”, kaže Karp.

Santoni podržava ovu tvrdnju ističući da su dosledne rutine i obrasci ishrane definitivno korisni za metaboličko zdravlje.

Naravno, teško je planirati svoj raspored svakog minuta, nekad ćemo kasniti, a nekad poraniti, ali bilo bi dobro da se trudimo da stvorimo rutinske i dosledne navike.

Osim toga, za doručak je najbolje da se usredredite na obroke bogate proteinima i vlaknima, jer oni lako stvaraju osećaj sitosti i daju nam energiju potrebnu za početak dana.

Prema istraživanjima Kings koledža u Londonu, ustaljeni obroci svakog dana imaju važnu ulogu u čuvanju zdravlja. Dan počinjemo sa doručkom iako postoje različite teorije o tome kada treba doručkovati. Tradicionalna kineska medicina preporučuje recept star vekovima, „treba pratiti organski sat”. Ako doručkujete sat ili dva po ustajanju iz kreveta, to je najbolje vreme jer je tada stomak odmoran i jak, pa se hrana lako vari.

Ljudi koji ne doručkuju obično su slabi, stalno im je hladno, nadima im se stomak, slabo vare hranu.

Dijetetičari navode da je najbolje vreme za doručak kada prođu jedan, dva ili tri sata od buđenja, iako svako od nas ima svoj tajming, prema ritmu života.

Najbolje vreme za doručak određuju zdravstveno stanje i naše aktivnosti. Važno je da ne prođe više od tri sata od buđenja i da organizam ne oseti veliku glad i malaksalost — istakla je Marisa Karp, dijetetičar.

Naše telo se tokom noći odmara i vari hranu. Od odlaska na spavanje do buđenja dug je vremenski period, pa se često dešava da postoji prirodni pad šećera u krvi.

Tokom noći, dok spavamo, naše telo vari večeru, oporavlja se i odmara. Pošto je od poslednjeg obroka do jutra prošlo mnogo sati, to je dovelo do prirodnog pada šećera u krvi — istakla Hana Santoni.

Doručak nakon buđenja vraća šećer u krvi, osiguravajući telu dovoljno glukoze za normalno funkcionisanje, piše RTS.



Bonus video:

 

@najzena.rs Jelena je svaki dan na prazan stomak uzimala 3 suve šljive. Evo šta joj se desilo! #najžena #žena #viralvideos #viral #fyp #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading