Recept za omiljenu čorbu Nikole Tesle: Ova „vitaminska bomba“ bila je deo njegove svakodnevne ishrane

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 01.11.2024 12:20 0

Teslina ishrana bila je vrlo jednostavna. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koja je sam pripremao, dok je za ručak obično izostavljao obrok

čorba

Shutterstock

Dobro je poznato da se poznati naučnik Nikola Tesla pažljivo brinuo o svojoj ishrani, što je doprinelo njegovom zdravlju i vitalnosti do smrti u 87. godini.

Na sajtu Tesla Universe može se pronaći nekoliko zanimljivih podataka iz Teslaovog života, uključujući njegov dnevni plan ishrane, koji je objavljen u starom naučnom časopisu Electrical Experimenter, gde je Tesla takođe pisao.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Teslina ishrana bila je vrlo jednostavna. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koja je sam pripremao, dok je za ručak obično izostavljao obrok. Na večeru je imao stabljike celera, supu, piletinu i krompir, uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.

Stabljike celera su bogate vitaminima i mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, kalcijum i kalijum. Sadrže mnogo vlakana, a malo masti i kalorija, zbog čega su preporučljive za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja probavnog sistema.

Celer deluje protivupalno i detoksikacijski, pa se preporučuje kod raznih oboljenja.

Najpoznatiji način upotrebe celera je kao sveže ceđen sok ili smuti, koji se savetuje piti pre doručka, ali od ovog povrća možete pripremiti i ukusnu supu.

Recept za supu od celera:

Sastojci:

1 crni luk
Maslinovo ulje
5 stabljika celera
Kašika peršuna
2 čena belog luka
So, biber

Priprema: Sitno iseckajte beli luk i dinstajte ga na maslinovom ulju na blagoj vatri dok ne postane zlatkast. Očistite stabljike celera, isecite ih i stavite u 1,5 litra vode. Kuvajte celer, a zatim dodajte dinstani crni luk. Nakon 20 minuta, kada je celer skuvan, dodajte peršun.

Kuvajte još 5 minuta, zatim procedite, ali sačuvajte tečnost. Ubacite sve sastojke u blender zajedno sa dva čena belog luka i blendajte dok ne dobijete kremastu masu. U krem supu dodajte čašu čorbe koju ste sačuvali, kao i so i biber po ukusu. Ako želite ređu supu, dodajte malo vode.

Po želji, u supu možete dodati pavlaku ili parmezan.

Komentari (0)