Koja je idealna temperatura za spavanje? Obratite pažnju kako palite grejanje tokom hladnih noći, lekari upozoravaju da je nekada bolje uraditi ovo

Nedeljko Tišanović Vesti 28.10.2024 19:06 0

Dobri saveti...

žena

Shutterstock

Da, postaje hladno, a s hladnim vremenom dolazi i sezona grejanja. Možda ste već pokleknuli i uključili grejanje ili se samo malo deblje oblačite, ali uskoro će to postati neizbežno.

Dok neki samo okrenu temperaturu do kraja, uključe ga i ostave neko vreme, previše uplašeni da osete tu ledenu hladnoću u kući, drugi pokušavaju da postignu savršenu sobnu temperaturu. Međutim, ako ste uključili grejanje pre nego što ste se sakrili ispod pokrivača i ne možete skupiti snage da ustajete iz kreveta da biste ga isključili, mogli biste učiniti više štete nego koristi.

To je zato što su lekari podelili zdravstvena upozorenja o spavanju s uključenim grejanjem. Kao idealna temperatura za san istaknuto je oko 15,6 do 20°C, što varira od osobe do osobe. Naravno, visoka temperatura prostorije može rezultirati buđenjem prekrivenim znojem ako vam telo postane pretoplo dok spavate.

Osim toga, ako ste se malo prehladili, ostavljanje uključenog grejanja neće pomoći u čišćenju sinusa. Istraživanje Medicinskog univerziteta u Varšavi pokazalo je da su "određene metode grejanja u zatvorenom prostoru važni faktori rizika za pojavu alergijskog rinitisa i astme." Grejanje može isušiti vaš nos i grlo, što može uticati na imunitet, a ako osetite da vas napada prehlada, bolje je isključiti grejanje. Problem se takođe javlja i kod kože.

Sav trud i vreme koje ste posvetili svojoj koži, kao i novac potrošen na razne proizvode, zapravo bi mogli biti uzalud bačen ako spavate s uključenim grejanjem. Radijator koji radi dok spavate mogao bi isušiti vašu kožu.

Dr Hiba Injibar rekla je za Glamour: 

Pobrinuti se da je grejanje isključeno tokom noći izvrstan je način za ublažavanje suvoće kože (ako imate stanja poput ekcema ili drugih upalnih problema), kao i za uštedu novca.

Izgleda da se ipak bolje zabundati u debeli pokrivač i s grejanjem pričekati do jutra, a to će se odraziti i na zdravlje i na visinu računa, piše folder.dnevnik.hr.

 

Bonus video: 

 

@najzena.rs Jelena je svaki dan na prazan stomak uzimala 3 suve šljive. Evo šta joj se desilo! #najžena #žena #viralvideos #viral #fyp #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading