Posebno pogađa mlade muškarce, niko nije siguran pred ovom pošasti: Simptomi su često skriveni, važno ih je prepoznati na vreme i javiti se lekaru

Nedeljko Tišanović Vesti 27.10.2024 21:54 0

Obratite pažnju!

bolnica

Shutterstock

Mlađi i sredovečni ljudi treba da obrate više pažnje na znake koji mogu ukazivati na mogućnost razvoja raka debelog creva, jer se ova bolest sve češće javlja kod osoba uzrasta od 25 do 49 godina, a često se otkriva prekasno. 

Časopis Annals of Oncology objavio je istraživanje koje pokazuje da je u Evropskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu zabeležen porast smrtnosti od raka creva kod te starosne grupe, a kao glavni uzroci navode se prekomerna telesna težina i konzumacija alkohola. 

Ovaj izveštaj dolazi nakon što je Američko društvo za borbu protiv raka objavilo slične podatke o porastu ove bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pre 25 godina kolorektalni rak bio je četvrti vodeći uzrok smrti od raka među muškarcima i ženama mlađim od 50 godina, ali sada je prvi među muškaracima, a drugi među ženama — objavio je ACS.

Jedan od razloga za porast raka debelog creva kod mladih je povećan broj osoba s prekomernom težinom, kao i povećana konzumacija alkohola i smanjena fizička aktivnost, kako navode istraživači iz Annals of Oncology.

Američka klinika Mayo je u januaru upozorila milenijalce, posebno ljude u tridesetim i ranim četrdesetim godinama, da se sve više mladih pacijenata leči od raka debelog creva, koji se često otkriva u uznapredovaloj fazi. 

Iako ukupna smrtnost od raka opada, rak debelog creva postaje sve veći uzrok smrti među mlađim osobama. Problem je u tome što se simptomi obično ne javljaju u ranim stadijumima bolesti. 

Mnogi upozoravajući simptomi, kao što su rektalno krvarenje, anemija, promene u navici pražnjenja creva, stalna nelagodnost u stomaku i neobjašnjiv gubitak težine, mogu zbuniti ljude, jer su često povezani i s manje ozbiljnim stanjima. Ipak, važno je proveriti sve takve simptome.

Mnogi simptomi raka debelog creva mogu da budu simptomi nekih drugih zdravstvenih problema pa se preporučuje razgovor s lekarom da biste otkrili uzrok problema — preporučuju iz klinike Mayo.

Džoana Čan, gastroenterolog klinike Mayo rekla je da je važno na vreme prepoznati simptome raka debelog creva i odmah potražiti lekarsku pomoć.

Najčešći simptomi bolesti:
  • iznenadni gubitak težine - gubitak od 10 kilograma ili više za šest meseci ili manje bez poznavanja uzroka

  • umor i iscrpljenost koji ne prolaze nakon odmora

  • abdominalni grčevi, grčevi, nadimanje - rak debelog creva može uticati na navike pražnjenja creva

  • krv u stolici - ponekad se mogu primetiti svetlo crvene mrlje u maloj koncentraciji. Stolica može biti vrlo tamna ili crna što zahteva obaveznu posetu lekaru. Pozitivan test pregleda stolice na okultno krverenje ne znači da malignitet postoji, jer može nastati kod prisustva polipa, hemoroida i zapaljenjskih bolesti creva

  • malokrvnost - kontrola krvne slika, pad hemoglobina i gvožđa mogu biti rani znak kolorektalnog karcinoma

  • promene u pražnjenju creva - zatvor ili dijareja, nepotpuno pražnjenje creva, lažni pozivi, piše Medigroup.

 

Bonus video:

@najzena.rs Neka nam se smeju, mi uživamo! Beograđanke u penziji igraju balet prvi put u životu! #najžena #žena #viral #viralvideos #fypシ゚ #viraltiktok #fyp #foryoupage #zena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading