U jesen ambrozija proizvodi veliku količinu polena, a sa njim i probleme velikom broju ljudi koji pate od alergija. Za ovu vrstu alergije ne postoji lek, ona ne ugrožava organizam, ali su simptomi uporni i dosadni. Na sreću, mogu se ublažiti korišćenjem biljaka koje su pune vitamina i minerala i ublažavaju simptome, kao što su kijanje, suzenje očiju i curenje nosa koji su izazvani polenom.
Kako se pravi čorba
Naravite čorbu koja će ublažiti alergiju na polen. Skuvajte po jednu neoljuštenu glavicu crnog i belog luka. Posle 5 minuta kuvanja, dodajte po 1 šolju iseckanog lišća koprive i stabljike celera, vodu da sve prekrije i kuvajte oko 15 minuta. Začinite vinskim sirćetom, biberom i solju po ukusu. Oljuštite luk, vratite u čorbu i jedite toplo. Po želji, u čorbu možete dodati šargarepu, zelen, krompir.
Kopriva jača organizam
Poznato je od davnina da je kopriva odlična za jačanje organizma. Ona je bogata vitaminom C i gvožđem koji jačaju imunitet i pomažu telu da se odbrani od bolesti. Beli luk deluje kao antibiotik, a crni pročišćava disajne organa.
Čaj od koprive
Ako nemate vremena da kuvate čorbu, od koprive možete da napravite čaj koji će takođe delovati blagotvorno na organizam i ublažiti simptome alergije na polen. U šolju od 200 ml prokuvale vode, stavite jednu kašičicu suvih listova koprive, poklopite i stavite da stoji 15 minuta. Procedite i popijte. Ako želite, možete da dodate malo limuna za lepši ukus.
.
Video:
.