Lekarka upozorila na zabrinjavajuće rezultate, jedna stvar je ključna za sprečavanje oboljenja: U ovom delu Srbije zabeleženo najviše promena na koži

Nedeljko Tišanović Vesti 20.10.2024 18:42 0

Važno je da na ovo obratite pažnju!

Shutterstock/Albina Gavrilovic

Shutterstock/Albina Gavrilovic

Od juna do septembra, dermatolozi su sproveli akciju besplatnih preventivnih pregleda kože u mestima gde nedostaju stručnjaci. Tokom ove akcije, pregledano je više od 1.600 građana, a organizovalo ju je Udruženje dermatovenerologa Srbije uz podršku ministarstva zdravlja i RTS-a.

U toku pregleda, kako stariji, tako i mlađi, hteli su da provere stanje svoje kože. Prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije, istakla je da je od 1.647 pacijenata zabeleženo 281 sumnjiva promena, uključujući 32 melanoma, što je zabrinjavajuće. Naglasila je važnost ovih besplatnih dermoskopskih pregleda i savetovala ljude da ne čekaju i da se odmah jave dermatologu, jer promene na koži ne nestaju same.

Najviše malignih promena otkriveno u Vojvodini

Kampanju smo počeli i završili u Vojvodini i tu smo imali najveći broj melanoma.U Temerinu za dva dana dijagnostikovali smo 11 melanoma,a u Senti 8. Sa povećanim uv indeksom, neadekvatnim ponašanjem na suncu, profesionanim izlaganjem na suncu, pretežno seosko stanovništvo , bave se poloprivredom, ne štite se od sunca i prilikom pregleda videli smo već pregorevanje na koži, kao i znake hroničnog oštećenja — rekla je prof. dr Danica Tiodorović.

Lekari podsećaju važnost odlaska na preventivne preglede

Treba da pregledamo svoju kožu, da ono što je novonastalo, nešto što znamo da stoji, ali se značajno promenilo jeste nešto zbog čega treba da odemo kod lekara.To ne znači da je to maligno, to ne znači da će nešto strašno da se desi, ali među takvim promenama može da se sakrije ona koju ne želimo i to je prvi signal da se ode kod lekara — rekao je prof. dr Dušan Škiljević, Udruženje dermatovenerologa Srbije.

Prevencija je prioritet, zato što sa jedne strane omogućava da na vreme prepoznamo i sprečimo određenja oboljenja ranom dijagnostikom, ranim otkrivanjem, a sa druge strane da rasteretimo zdarvstveni sistem.Očuvanje zdravlja nema cenu i zato ministarstvo zdravlja u svoj prioritet stavlja preventivne programe — rekao je prof. dr Nebojša Tasić, savetnik ministra zdravlja.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading