Potresna priča jednog studenta: Nakon što je pojeo ostatke večere, ostao bez nogu, a bubrezi mu otkazali

Slobodanka Ćorić Vesti 14.10.2024 11:25 0

Imao je veoma visoku temperaturu, puls od 166 otkucaja u minuti i morao je biti sediran.

bolnica

Shutterstock

Student je tragično morao da amputira udove nakon što je pojeo ostatke rezanaca svog cimera.

Zbog retke "sretne nesreće", momak nije imao poznate alergije, bio je vakcinisan tokom celog detinjstva, nije često pio, svakodnevno je pušio marihuanu i trošio dva pakovanja cigareta nedeljno.

Ali manje od jednog dana nakon što je pojeo hranu koja je bila ostavljena u frižideru preko noći, naglo je oboleo.

Kako se objašnjava u dramatičnom videu ispod, student je na kraju imao brojne zdravstvene komplikacije koje su dovele do amputacije svih njegovih udova, prema izveštaju u New England Journal of Medicine. Prema izveštaju, nedugo nakon što je pojeo jelo od rezanaca, pacijent – identifikovan kao 'JC' – imao je veoma visoku temperaturu, puls od 166 otkucaja u minuti i morao je biti sediran.

Bio je toliko bolestan da je morao biti prebačen helikopterom na intenzivnu negu druge bolnice radi daljeg lečenja.

Izveštaj navodi: "Pacijent je bio dobro do 20 sati pre ovog prijema, kada su se nakon konzumacije ostataka riže, piletine i lo mein jela iz restorana pojavili difuzni bolovi u stomaku i mučnina.

"Pet sati pre ovog prijema, razvila se ljubičasta promena boje kože, a prijatelj je odveo pacijenta na hitnu pomoć druge bolnice na procenu." Priča je objašnjena detaljnije u pomenutom YouTube videu 'Dr. Bernarda'.

Napomenuo je da su teški simptomi koje je imao verovatno bili rezultat agresivne bakterijske infekcije. Manje od 24 sata nakon jela, njegovi bubrezi su otkazali, a krv je počela da se zgruša. Kada su stigli rezultati krvnih testova, otkrivena je bakterija u njegovoj krvi pod imenom Neisseria meningitidis – to nije meningitis, već meningokokemija.

Tragedija potresla nemački fudbal: Mladom golmanu amputirana noga. Njegov imunološki sistem je počeo da reaguje, kako je objasnio Dr. Bernard: "To je kao kada se posečete na koži – krvarenje se na kraju zaustavi zbog zgrušavanja krvi, a područje oko rane postaje otečeno i toplo.

"Otečeno je jer se krvni sudovi šire kako bi više krvi moglo doći do tog područja, a otečenost je delimično posledica povećanog fluida, dok je toplota rezultat upale.

"Ali, kada su bakterije prisutne u krvi, svi krvni sudovi u telu se šire, što snižava krvni pritisak i sprečava dotok kiseonika u organe."

Probudila se nakon rutinske operacije i otkrila da su joj doktori amputirali obe ruke i noge. Nastavio je: "Mali ugrušci se formiraju svuda, zaglavljeni u malim krvnim sudovima i blokiraju protok krvi. Kako mu ruke i noge postaju hladne, lišene su kiseonika."

Problem sa tim je da tkivo koje je lišeno krvi počinje da postaje nekrotsko. Ovaj efekat se naziva Purpura fulminans.

Iako se stabilizovao, tkivo na njegovim prstima razvilo je gangrenu, kao i noge do stopala. Morao je da amputira delove svih 10 prstiju, kao i oba donja dela nogu ispod kolena. Bakterija koja je dospela u njegovu hranu poznata je po širenju kroz slinu. Ispostavilo se da je njegov cimer povraćao nakon što je pojeo deo obroka noć pre, što JC nije znao.

Otkriveno je i da, iako je primao prvu meningokoknu vakcinu pre srednje škole, nikada nije dobio booster vakcinu preporučenu četiri godine kasnije, kada je imao 16 godina. Dokazi sugerišu da hrana nije bila dobra, a Dr. Bernard to opisuje kao "srećnu nesreću".

Međutim, "nikada nećemo saznati" šta je uzrokovalo prisustvo te bakterije u hrani, piše LadBible.

Komentari (0)
Loading