Svakodnevno se tuširate, ali ovaj deo tela niko ne pere: Leglo je bakterija, a postoji samo jedan način da ga lepo očistite

Vesti 11.10.2024 08:45 0

Odeća koju nosimo i način života koji imamo mogu učiniti da nam se znoj i prljavština skupljaju u pupku.

Tuširanje

Shutterstock

Doktor Karan Radž redovno deli upozorenja o neočekivanim zdravstvenim problemima i zanimljivostima o ljudskom telu. Poslednji video pokazuje šta se može dogoditi ako pravilno i redovno ne čistite pupak prilikom tuširanja.

Pupak je leglo bakterija

Doktor Radž objašnjava da ako ne čistite pupak, unutra se može nakupiti svakakva prljavština, uključujući ulje, mrtve ćelije kože, čestice tkanine i bilo šta drugo što je u blizini. U pupku ima preko 1.400 različitih vrsta bakterija, a u nekim varijantama može ih biti čak i više od 2.500, pokazala je studija Univerziteta Severna Karolina. Prljavština se u pupku češće nakuplja kada nosimo novu odeću poput potkošulja, jer se u pupak uvlače sitne niti koje opadaju s novog materijala.

Kako da ga očistite?

Za "dublje čišćenje" pupka vam je potrebna vata. Temeljno operite i osušite pupak. Prema rečima lekara, topli, vlažni nabori su idealno okruženje za razvoj gljivica, zbog čega tamo može biti peckanja, crvenila i neprijatnih mirisa. Nanošenje malo maslinovog ili kokosovog ulja unutra i ostavljanje da odstoji 10 do 15 minuta pre pranja je fantastična tehnika za pravilno čišćenje pupka.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading