Za zdravlje mozga je najbolji ovaj čaj: Mnogi ga piju, a ne znaju da poboljšava pamćenje i popravlja raspoloženje

Vesti 10.10.2024 20:25 0

Postoji mnogo namirnica koje pozitivno utiču na zdravlje mozga, ali se jedan čaj posebno ističe.

žena

Shutterstock

Mozak je odgovoran za naše misli, osećanja, akcije... Iako se mnogi posvećuju ishrani i vežbanju kako bi poboljšali zdravlje organizma, mozak takođe zahteva pažnju. Osim određenih namirnica, dijetolozi i nutricionisti ističu kako postoji jedan čaj koji možete piti za bolje zdravlje mozga.

Poboljšava dugotrajnu memoriju

Ima više čajeva koji pozitivno utiču na zdravlje mozga, ali se zeleni čaj ističe kao najbolji od njih. Zeleni čaj sadrži polifenole koje nutricionista Kolin Visocki opisuje kao vrstu antioksidanata, piše „Eating Well“. Među hiljadama polifenola, "jedna od tih vrsta je epigalokatehin galat (EGCG), koji se nalazi u zelenom čaju", objašnjava. Ističe da postoji sistematski pregled i meta-analiza koji sugerišu da polifenoli mogu poboljšati radnu i dugotrajnu memoriju, posebno kod odraslih u srednjim i starijim godinama.

čaj

Shutterstock

 

Popravlja raspoloženje i umiruje

Dijetolog Megi Min tvrdi da "flavonoidi u zelenom čaju pomažu rastu novih moždanih ćelija, održavajući postojeće zdrave ćelije i podstičući cirkulaciju krvi u delu mozga koji hrani centar za regulaciju emocija". Stručnjaci se slažu da redovno konzumiranje zelenog čaja može poboljšati raspoloženje i delovati antidepresivno.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading