Zovite ginekologa pod hitno: Bolovi u intimnom predelu nisu nimalo naivni, reagujte dok još nije prekasno

Vesti 05.10.2024 20:58 0

Nikada ne čekajte da problemi i bol postanu nepodnošljivi, ili toliko neprijatni da ih je teško izdržati

pregled

Shutterstock

Bol koji se javlja tokom odnosanije baš tema o kojoj razgovaramo svakodnevno i sa svima, ali se javlja često i bez sumnje spada u probleme koje ne smemo zanemariti.

Prema američkim ginekolozima, skoro tri od četiri žene će osetiti bol tokom snošaja u nekom trenutku svog života. Najčešće se bol javlja tokom menopauze, kada smanjen nivo estrogena može dovesti do suvoće vagine i iritacije tokom odnosa, što može učiniti odnos neprijatnim i bolnim.

bol

Shutterstock

 

Nemojte samo da se krijete i patite, prvi korak za izlazak iz tog neprijatnog kruga je otvoren razgovor sa lekarom. Ali postoji nekoliko razloga koji se mogu povezati s tim i nekoliko mogućih rešenja od kojih možete početi od sebe: 

Ako lubrikanti ne pomažu

Lubrikanti, ili vaginalni hidratanti, često su „prva linija odbrane“ kada seks postane neprijatan, tvrde istraživači. Uzrok bola je često suvoća grlića materice, kaže ginekolog dr Arijana Šols-Daglas. Dakle, ako podmazivanje ne reši problem, svakako vredi razgovarati o problemu sa doktorom. Suvoću vagine mogu izazvati i hormonalne promene, dojenje, neki lekovi, pa čak i stres, pa je razgovor sa lekarom najbolji način da otkrijete uzrok problema i dobijete odgovarajući lek. 

Kada bol prati krvarenje

Nekoliko kapi krvi na čaršav posle odnosa je normalna pojava ako žena još ima menstruaciju. Ali ako se krvarenje javlja zajedno sa bolom, to je druga priča. Moguće je da zbog suvoće vagine dođe do oštećenja zida vagine, što može dovesti do krvarenja, kaže dr Šols-Daglas.

menstruacija

Shutterstock

 

A polno prenosive infekcije, kao što su klamidija ili gonoreja, mogu izazvati krvarenje i bol nakon odnosa. Ali druga stvar je da li ste u postmenopauzi, u kom slučaju je svako krvarenje nakon odnosa (ili u bilo kom drugom trenutku) razlog da razgovarate sa lekarom i odete na pregled kako biste isključili rak grlića materice. 

Ako boli tokom mokrenja

Ako imate peckanje ili bol tokom mokrenja, moguće je da je u pitanju gljivična infekcija ili bakterijska vaginoza (bakterijska infekcija koja izaziva neravnotežu između dobrih i loših bakterija u vagini). Iako takve infekcije ponekad možemo i sami da izlečimo, dobro je posetiti lekara, jer će on potvrditi o čemu se radi i po potrebi prepisati antibiotike.

Ali infekcije nisu jedini uzrok bola tokom mokrenja. Takođe se može povezati sa 'kapuljačom' koja pokriva klitoris. Naime, klitoris je prirodno prekriven malo kože, koja ga u nekim slučajevima može prekriti, što može dovesti do nakupljanja bakterija koje mogu izazvati razvoj infekcije i bolan odnos. Ako vaš ginekolog proceni da je to problem, rešenje može biti mala hirurška procedura u kojoj će se ukloniti deo kože. 

Ako je bol intenzivan i dugotrajan

Ako vaš bol nije praćen drugim simptomima, ali je uporan i neće nestati, ne dozvolite da traje predugo, ili svakako razgovarajte sa svojim lekarom, kaže dr Šoles-Daglas. Obavezno se obratite svom lekaru ako dođe do bilo kakve traume, ili ako postoje vidljive lezije na genitalnom organu ili bilo kakve abnormalne promene.

- Nikada ne čekajte da problemi i bol postanu nepodnošljivi, ili toliko neprijatni da ih je teško izdržati. Pa i ako tegobe nisu velike, konsultujte se sa lekarom, jer ćete zajedno sigurno lakše pronaći rešenje, piše portal Prevention.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading