Naučnica otkriva: Zbog ove svakodnevne navike ne možete da smršate, posebno je osetljiva jedna grupa ljudi

Vesti 05.10.2024 17:33 0

Feldman Baret je izjavila da je primarna uloga mozga da obezbedi opstanak tela sprovođenjem „budžetiranja tela“ kako bi se procenio kombinovani uticaj stresora sa kojima se svakodnevno susrećemo

žena

Shutterstock

Dr Liza Feldman Baret smatra da postoji povezanost između izloženosti negativnim vestima i metaboličkih promena. Dr Feldman Baret je zaposlena na Harvardu i u Opštoj bolnici u Masačusetsu. Ona radi kao glavna naučna službenica u Centru za pravo, mozak i ponašanje i rangirana je među 0,1% najcitiranijih naučnika širom sveta zbog svog revolucionarnog istraživanja u psihologiji i neuronauci.

Ona sugeriše da stanje neizvesnosti izazvano negativnim vestima može značajno uticati na naš metabolizam. Neki mediji imaju tendenciju da naglašavaju neželjene događaje, što dovodi do nehotičnog unosa pesimističnih informacija. Stalno slušanje negativnih vesti može zaista uticati na naše blagostanje. Ljudi koji odluče da ne gledaju vesti možda čine nešto dobro za svoje opšte zdravlje.

vesti

Shutterstock

 

Dr Feldman Baret veruje da pitanja kao što su krađa, prevare, sukobi, politička nestabilnost, ekonomski padovi i ekološke krize direktno utiču na naš kvalitet života i opšte zdravlje.

Feldman Baret je izjavila da je primarna uloga mozga da obezbedi opstanak tela sprovođenjem „budžetiranja tela“ kako bi se procenio kombinovani uticaj stresora sa kojima se svakodnevno susrećemo.

„Ako je vaš telesni budžet već iscrpljen okolnostima života – kao što su fizička bolest, finansijske poteškoće, hormonski skokovi ili jednostavno ne spavate ili ne vežbate dovoljno – vaš mozak postaje podložniji stresu svih vrsta. Možda ćete se na kraju osećati mleveno u kašu“, kaže ona.

Ne preporučuje se gledanje vesti dok jedete

Ona takođe kaže da je jedno istraživanje pokazalo da društveni stres dodaje 104 kalorije obroku.

„Ako se ovo dešava svakodnevno, to je 5 kilograma godišnje! I ne samo to, već ako jedete zdrave, nezasićene masti — poput onih koje se nalaze u orašastim plodovima — u roku od jednog dana nakon što ste pod stresom, vaše telo metaboliše ovu hranu kao da je ispunjena lošim mastima. 

žena

Shutterstock

 

Baret dodaje da je u svom istraživanju „bila u stanju da stimuliše porast kortizola kod ispitanika tako što je suptilno implicirala, svojim tonom glasa ili ponašanja, da se oni negativno procenjuju (u stvari, stvarajući mikro stres).“

Izloženost negativnim vestima može promeniti nečiju percepciju stvarnosti i stvoriti trajno stanje hiperbudnosti. Ovo preterano izlaganje informacijama, uglavnom preko društvenih medija i drugih izvora, može dovesti do sveopšte emocionalne iscrpljenosti, bez obzira na okolnosti, prenosi Hola! .

Ako jedete i upijate negativne vesti, to može dovesti do povećanja dnevnog unosa kalorija za otprilike 104 kalorije

Praćenje negativnih vesti ne utiče samo na nervni sistem već utiče i na metabolizam.

„Neizvesnost dovodi do neprijatnog stanja fiziološkog uzbuđenja, koje većina ljudi, posebno u zapadnim kulturama, označava kao anksioznost, ilustrujući ključni princip njihove konstruisane teorije emocija“, rekla je stručnjakinja.

 

@masterclass

Did you know stress can add an extra 104 calories to your meal? 😳 Dr. Lisa Feldman Barrett explains the impact of stress on digestion. ♬ original sound - MasterClass

 

Dodajući da „mozak i telo metabolišu ono što jedete na način koji obroku dodaje ekvivalent od 104 kalorije kada je pod stresom dva sata nakon obroka . Ako se to dešava dnevno, to je otprilike pola kilograma viška mesečno ." 

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading