Željko Samardžić se suočio sa sindromom koji češće napada žene: 5 simptoma autoimune bolesti sa kojom se pevač bori

Nedeljko Tišanović Vesti 03.10.2024 13:53 0

Otvoreno je progovorio o svojoj borbi.

Zorana Mandic/ATAImages

Zorana Mandic/ATAImages

Čuveni pevač Željko Samardžić suočio se sa autoimunom bolešću, a o svojoj borbi otvoreno govori.

Željko je otkrio od kakvog sindroma je oboleo, te izneo u javnost niz detalja.

Bolest koja smanjuje funkciju štitaste žlezde podrazumeva simptome koji mogu da se javljaju mesecima ili godinama, ali ih pevač dugo nije prepoznao.

— To je jedna autoimuna bolest štitne žlezde koja stvara povremene probleme. Čim sam krenuo sa redovnim terapijama, sve je bilo u redu. Svako jutro popijem po jednu tableticu i to je to — kazao je Samardžić nedavno, piše Blic. 

— Žene uglavnom obolevaju od te bolesti, ali, eto, mene je zadesilo i nosim se sa tim kako znam i umem. Kasnije sam saznao da dosta mojih prijatelja ima Hašimoto sindrom, a ja sam ga imao dugo, a da to nisam ni znao — rekao je potom pevač, a ovaj poremećaj uticao je da promeni životne navike.

Hashimoto tiroiditis predstavlja autoimuno oboljenje štitaste žlezde i najčešći je uzrok hipotireoze. To znači da u određenom trenutku imuni sistem počne proizvoditi antitela na ćelije sopstvene žlezde, napada je i time smanjuje njenu funkciju. Ta antitela su poznata u laboratorisjkim analizama kao Anti TPO (anti-tireoperoksidazna antitela) i Anti Tg (anti-tireoglobulinska atnitela).

Ukoliko hipotireoza dugo godina ostane neprepoznata, imuni sistem će biti u disbalansu, tako da postoji rizik da se razviju i druge autoimune bolesti.

Razvoj Hashimoto tireoiditisa može biti praćen u pet stadijuma:

  • U prvom stadijumu osoba nema znakove bolesti i hormonalni status je u granicama referentnih vrednosti. Još uvek se ne detektuju antitela. Ova faza je poznata kao „nulta faza“.
  • U drugom stadijumu imune ćelije počinju napadati tkivo štitaste žlezde i stvaraju se antitela. U ovoj fazi hormonalni status je u granicama referentnih vrednosti.
  • U trećem stadijumu, poznatom kao subklinički stadijum, štitasta žlezda, polako počinje da gubi sposobnost da sintetiše hormone. Zapaža se porast koncentracije TSH, dok su T3 i T4 u okviru referentnih vrednosti.
  • U četvrtom stadijumu veći deo tkiva štitaste žlezde je oštećen i zamenjem nefunkcionalnim ožiljnim tkivom. Laboratorijski nalazi pokazuju pad proizvodnje hormona T3i fT4. Tek u ovoj fazi se najčešće postavlja dijagnoza Hashimoto tiroiditisa i započinje se sa lečenjem.
  • Tokom petog stadijuma se mogu javiti i druge autoimune bolesti kao što su viteligo, celijakija, psorijaza, multipla skleroza, reumatoidni artritis, lupus eritematodes, Sjögren-ov syndrome…
  • Podizanje svesti o ovoj bolesti važno, kako bi se pravovremeno dijagnostikovala i kako bi se pomoglo roditeljima i deci u prihvatanju novih životnh navika, a u cilju prolongiranja napredovanja bolesti, piše na sajtu Udruženja pacijenata sa bolestima štitne žlezde "Krila u nama".  


    Bonus video:

     

    @najzena.rs Sin Majkla Džeksona otkrio šta je sve pevač zahtevao od svoje dece! #najzena #najzenasrbije #fyp #foryoupage #foryou #fypシ゚ #michaeljackson ♬ original sound - Najzena.rs

     

    Komentari (0)
    Loading