Doktor Perišić otkrio pravu istinu o sodi bikarboni: Ako nas boli želudac, evo šta da jedemo i pijemo

Slobodanka Ćorić Vesti 27.09.2024 16:51 0

Postoje i tihe kiseline, gde vi verovatno ne osećate gorušicu, ali imate neku muku

soda

Shutterstock

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je upozorio i na sodu bikarbonu koju ljudi piju na svoju ruku.

"Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip - drži vodu dok majstori odu", rekao je dr Perišić. 

Postoje i tihe kiseline, gde vi verovatno ne osećate gorušicu, ali imate neku muku.

Tada je najbolje da pijete čaj: pre doručka šolju čaja od kantariona (jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca), a posle doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko 4 do 5 šolja čaja od nane," savet je doktora Perišića.

Ako nas boli želudac, šta da jedemo i pijemo?

- Bez kisele vode sa mehurićima, ona će napraviti problem - rekao je doktor Vojislav Perišić, pa podelio savete za ishranu.

Profesor, koji je mnoge iznenadio pričom o tome zašto jogurt nije zdrav, kazao je da bi obroke trebalo rasporediti tokom dana i obratiti pažnju na nekoliko namirnica.

- Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća, Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas 'obradovati' kada je svarimo - rekao je on.

"Luk je hranljiv, ima kvercetin, Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je sekla na pola, pa da pocrni na plotni, pa ga je tako ubacivala u supu, znala je koliko je to zdravo", dodao je dr Perišić.

 

@najzena.rs Koja je to najskuplja stvar koju imate u garderoberu? #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #jelenakarleuša @karleusasuperstar ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading