Stručnjak otkrio kako da se masti tope, a da mišići rastu: Nije u teretani ključ, jedna druga navika munjevito skida kilograme

Nedeljko TIšanović Vesti 23.09.2024 20:44 0

Jeste li ovo znali?

Dijeta

Shutterstock

Dr Michael Israetel je profesionalni bodibilder koji je radio sa nekim od najboljih sportista na svetu. Podelio je svoje savete o tome kako izgubiti masnoće i izgraditi mišiće.

Tokom razgovora na podkastu Stevena Bartletta, "Diary of a CEO", stručnjak je objasnio kako jedna promena u ishrani može napraviti veliku razliku. Dr Israetel je rekao da ishrana ima veći uticaj od vežbanja kada je reč o mršavljenju. Preporučuje da se 80% fokusa stavi na ono što jedemo, a samo 20% na vežbanje.

Napomenuo je da iako vežbanje pomaže u sagorevanju kalorija, naša tela se prilagođavaju višim nivoima aktivnosti, što otežava kompenzaciju loše ishrane samo vežbama. Dr. Israetel savetuje da napravite trajne promene u svojim prehrambenim navikama, poput smanjenja prerađenih grickalica, jer je to mnogo efikasnije za postizanje kalorijskog deficita nego oslanjanje samo na teretanu.

Preporučuje jednostavnu, ali održivu promenu načina života: smanjenje unosa junk food-a i praćenje njegovih 40-minutnih vežbi.

Prestanite da jedete junk food svaki dan. Jedite samo dva komada junk food-a u petak i dva u subotu. To samo po sebi je održivo.

Stručnjak za zdravlje ističe važnost postavljanja dostižnih ciljeva mršavljenja i prioritizaciju održavanja zdrave težine. Kaže da održivo mršavljenje u velikoj meri zavisi od izbalansirane, hranljive ishrane i redovne fizičke aktivnosti, bilo da je umerenog ili intenzivnog nivoa.

Tako da ako ste imali 100 kilograma i sada ste na 90 nakon tri meseca, ostanite na 90 naredna dva ili tri meseca. Jedite uglavnom zdrave namirnice koje ste jeli, ali ubacite malo junk food-a. Održavanje je mnogo lakše od mršavljenja.

Za one koji žele da se dovedu u formu, stručnjak savetuje da jednostavne bučice, težine od 10-20 kg, uz minimalan prostor, jer je samo to potrebno da započnete uspešan fitness režim. 

Osobe uzrasta od 30 do 50 godina koje kombinuju trening snage sa kontrolisanom ishranom mogu očekivati da dobiju 5-10 kilograma mišića dok gube 12-17 kilograma masnoće u roku od pola godine prateći njegove savete.

Možete izgubiti do 12 kilograma masnoće u šest meseci samo inteligentnim pristupom ishrani i radeći dva treninga nedeljno kod kuće sa vašim bučicama. Svaki trening traje otprilike 20 minuta, što je ukupno 40 minuta nedeljno — objasnio je.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading