Šta činiti sa napuklim jajima? Jednu stvar nikako ne smete uraditi, može izazvati ozbiljne probleme

Nedeljko Tišanović Vesti 23.09.2024 20:19 0

Razmislite o ovome!

Shutterstock/Aryut Tantisoontornchai

Shutterstock/Aryut Tantisoontornchai

Jaja su čest deo ishrane, ali zbog njihove osetljive ljuske, napukla jaja nisu neobična. Pitanje je šta učiniti s napuklim jajetom – da li ga baciti ili je sigurno za jelo?

U većini slučajeva, napukla jaja treba baciti, posebno ako niste sigurni koliko dugo su bila napukla. Ova jaja mogu sadržati različite bakterije, među kojima je najpoznatija salmonela. Trovanje salmonelom može se manifestovati kroz simptome poput proliva, bolova u stomaku, povraćanja i povišene temperature. Dok se procenjuje da samo jedno od 20.000 jaja sadrži salmonelu, istraživanje iz 1996. godine ukazuje da je rizik od bolesti od napuklog jajeta čak 93 puta veći nego od neoštećenog.

Stoga, ako primetite napuklo jaje, najsigurnija opcija je da ga bacite, osim ako znate da ste ga sami slučajno razbili. U tom slučaju, razbijeno jaje treba odmah prebaciti u hermetički zatvorenu posudu.

Ova jaja čuvajte u frižideru, ali ne duže od dva dana. Ove mere opreza pomoći će u smanjenju rizika od trovanja i osigurati vašu bezbednost.

 

Bonus video: 

@najzena.rs Srpkinje šokirane šta su Amerikanke tek sad otkrile za čišćenje #najžena #žena #fypシ゚viral #fypシ゚ #fy #fyp ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading