Poslatica koja pomaže kod anemije: Nekima je grešno zadovoljstvo, a caka je u ovome

Tatjana Badarević Vesti 20.09.2024 09:27 0

Za bolju apsorbciju gvožđa iz tamne čokolade, preporučljivo je konzumirati je uz hranu bogatu vitaminom C.

žena

Shutterstock

 

Čokolada je mnogima grešno zadovoljstvo, a posebno onima na dijeti. No, ne mora nužno biti tako. Trik je u tome da pojedete razumnu količinu i pravu vrstu te poslastice, a jedna od njih, pored ostalog, može vam pomoći i kod anemije.

Ako ste anemični, važno je fokusirati se na ishranu bogatu gvožđem i hranljivim materijama koje pomažu u apsorbciji gvožđa kako biste povećali nivo crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Tamna čokolada poznata je po svojim zdravstvenim benefitima, kako piše Healthline.

"Ako ste ljubitelj tamne čokolade, sada imate još jedan razlog da pojedete svoju omiljenu poslasticu. Otprilike jedna mala kockica od 85 grama može pružiti od 5,38 do 10,12 miligrama gvožđa. Obavezno se odlučite za pravu tamnu čokoladu, koja bi trebala sadržavati najmanje 45 posto čvrstog kakaa."

tamna čokolada

Shutterstock

 

 

Tamna čokolada je bogata i antioksidansima poput flavonoida, koji mogu pomoći u smanjenju upala i poboljšanju cirkulacije, što može pozitivno uticati na zdravlje krvi. Ona sadrži i magnezijum, koji podržava funkciju crvenih krvnih zrnaca.

Preporučene dnevne doze gvožđa

Za bolju apsorbciju gvožđa iz tamne čokolade, preporučljivo je konzumirati je uz hranu bogatu vitaminom C, kao što su pomorandže ili jagode.

Iako tamna čokolada može pomoći u povećanju unosa gvožđa, treba je konzumirati umereno zbog visokog udela kalorija i masti te se ne treba oslanjati samo na nju kao glavni izvor gvožđa.

tamna čokolada

Shutterstock

 

 

Važno je napomenuti da se gvožđe iz biljne hrane (nehemijsko gvožđe) apsorbuje manje učinkovito nego gvožđe iz životinjskih izvora (hemijsko gvožđe). Količina tog minerala koja je potrebna dnevno varira zavisno od starosti, pola i individualnih potreba.

Uopšteno, preporučene dnevne doze gvožđa za decu su od sedam miligrama do 15 miligrama, no to zavisi od uzrasta. Muškarcima treba oko osam miligrama gvožđa dnevno, dok ženama treba od osam do 18 miligrama, zavisno od njihovog uzrasta. Trudnicama treba oko 27 miligrama gvožđa dnevno.

Ako sumnjate na anemiju, javite se svom lekaru opšte prakse koji će vas uputiti na pretrage krvi i odrediti terapiju te posavetovati vas o ishrani.

Bonus video:

 

@najzena.rs Pre porođaja je pojela đevrek i zamalo da joj oduzmu bebu! #najzena #zena #fypシ #foryoupage #srbija #fypシ゚viral #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading