Šta kažu doktori o ishrani Novaka Đokovića: Da li je početak dana sa voćem pravi izbor?

Slobodanka Ćorić Vesti 16.09.2024 08:03 0

Jedem mnogo voća u prvom delu dana. Jedem puno salata

rts

RTS/SCREENSHOT

"Dan počinjem sa toplom vodom i limunom da bih pomogao svom telu u procesu detoksikacije. A onda pijem sok od celera na prazan stomak. Jedem mnogo voća u prvom delu dana. Jedem puno salata. Preferiram ishranu na biljnoj bazi i ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje. Nastavljam sa laganom hranom kao što su krompir, sladak krompir, kinoa, proso, divlji pirinač", rekao je Novak u emisiji In Depth With Graham Bensinger pre nekoliko godina.

Novak Đoković, poznati teniser, u intervjuima često pominje svoj poseban režim ishrane koji uključuje početak dana sa toplom vodom i limunom, praćen sokom od celera, kao i visok unos voća, salata i biljnih namirnica. Ovaj način ishrane naglašava konzumaciju hrane koja je laka za varenje, kao što su krompir, sladak krompir, kinoa i divlji pirinač.

Stavovi doktora i nutricionista o ishrani poput Đokovićeve

Početak dana sa toplom vodom i limunom: Prema nekim nutricionistima, konzumacija toplih napitaka s limunom može imati koristi. Limun je bogat vitaminom C, a toplom vodom može pomoći u hidrataciji i probavi. Međutim, postoje ograničeni dokazi da ova praksa specifično pomaže u "detoksikaciji" tela. "Detoksikacija" u ovom kontekstu obično označava procese koje telo prirodno obavlja pomoću jetre i bubrega. Preporuka za pijenje toplih napitaka može biti više povezana sa udobnošću i hidratacijom nego sa stvarnom detoksikacijom (source: Harvard Health Publishing).

Sok od celera: Sok od celera postao je popularan zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući poboljšanje hidratacije i bogatstvo vitamina i minerala. Istraživanja sugerišu da može pomoći u poboljšanju varenja i smanjenju upala, ali tvrdnje o njegovom detoksikacijskom učinku nisu u potpunosti dokazane (source: Mayo Clinic).

Visok unos voća: Voće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Preporuka za konzumaciju voća u prvom delu dana može pomoći u održavanju energije i poboljšanju nutritivnog unosa. Nutricionisti često savetuju uključivanje raznovrsnog voća u ishranu za bolje zdravlje, ali specifična praksa konzumacije samo voća ujutru nije nužno superiorna u odnosu na sve druge oblike ishrane (source: American Heart Association).

Biljna ishrana: Ishrana na biljnoj bazi, koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke, često se povezuje sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i rak. Ova vrsta ishrane može poboljšati opšte zdravlje i energiju, ali je važno osigurati da se zadovolje svi nutritivni zahtevi kroz raznoliku ishranu (source: Academy of Nutrition and Dietetics).

Lagani obroci poput krompira, kinoe i prosa: Lagana hrana poput ovih namirnica može biti lakša za varenje i pružiti stabilan izvor energije. Krompir, sladak krompir, kinoja i proso su dobri izvori složenih ugljenih hidrata i vlakana, što može doprineti dugotrajnom osećaju sitosti i stabilnom nivou energije tokom dana (source: Nutrition Journal).

Novakov način ishrane, koji se fokusira na voće, povrće, i lagane obroke, može imati svoje prednosti u održavanju energije i opštem zdravlju, ali je važno napomenuti da se efektivnost ovih praksi može razlikovati od osobe do osobe.

 

 

Komentari (0)
Loading