Jela je samo lepinje i čips, a onda joj dijagnostifikovan poremećaj u ishrani: Mnogi su mislili da je izbirljiva, pa zanemarili njeno stanje

Nedeljko Tišanović Vesti 15.09.2024 22:01 0

Njena majka preživela je pakao...

čips

Shutterstock

Britanka Izi Kol, koja je decenijama jela samo lepinje i čips, podelila je svoju priču koja je postala poznata širom sveta.

Izi je od treće godine pokazivala jaku averziju prema većini namirnica, zbog čega je njena majka Kim bila veoma zabrinuta. Doktori su je često nazivani izbirljivom, ali su tvrdili da treba da jede sve namirnice. Izi je želela da jede kao njeni vršnjaci, ali je imala fobiju skoro prema svoj hrani, zbog toga je jedina hrana koju je konzumirala bila - lepinje i čips.

Kroz godine, Izi je imala sve veće probleme sa anksioznošću i migrenama, za koje su ona i njena majka verovale da su povezani sa njenom ishranom. Majka Kim nije odustajala i pokušavala je sve moguće opcije, sve dok nije saznala za hipnoterapeuta Feliksa Ekonomakisa.

U 2015. godini, Kim je zakazala terapiju kod Ekonomakisa koji je specijalizovan za fobije od hrane. Tokom dvočasovne seanse, Izi je uspešno prevazišla strahove i prvi put je posle terapije uživala u sendviču sa piletinom, voćnoj salati i špagetima bez nelagodnosti.

Feliks je dijagnostikovao Izi restriktivan poremećaj u ishrani, a ne običnu izbirljivost. Ovaj poremećaj može izazvati strah od određene hrane i dovesti do nedostatka mikronutrijenata. Nakon terapije, Izi je osećala veliko olakšanje i radost.

Sada jede različite vrste hrane i aktivno deli svoje iskustvo sa drugima, pružajući podršku onima sa sličnim poremećajem.

Izi naglašava da, iako neki ljudi mogu omalovažavati takve poremećaje kao izbirljivost, restriktivni poremećaj u ishrani je stvaran i ozbiljan problem koji značajno utiče na kvalitet života.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading