Naše telo ovaj vitamin stvara izlaganjem suncu, što dolaskom hladnih meseci postaje teže.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Manjak sunca moramo nadomestiti ishranom. Ljudima je potrebno oko 20 mikrograma vitamina D na dan. U jednom jajetu otprilike je jedan mikrogram, a u 85 grama lososa ili sardina ih je 12. Ne možemo jesti ribu svaki dan, tako da ćemo videti u kojim namirnicama ga možemo pronaći, s obzirom na to da je vitamin D ključan u apsorbciji kalcijuma, kao i u radu imunološkog i nervnog sistema.
Dobro je što su ljudi tokom letnjih meseci stvorili određene zalihe vitamina D, tako da ga telo do određenog nivoa može proizvesti samo.

Shutterstock
Vitamin D3 najviše se nalazi u hrani životinjskog porekla, poput mleka, pavlake ili parmezana. Ribu bi, naravno, trebalo jesti više, barem dva puta nedeljno, najbolje tunu, sardine, bakalar ili losos.
Nalazi se u shiitake gljivama, ali i u biljnim napicima kao što su zobeno ili bademovo mleko.
I naravno, u pomorandžinom soku.
Bonus video: