Nadoknadićete brzo vitamin D: Evo u kojim namirnicama ga ima najviše, a nije samo riba u pitanju

Tatjana Badarević Vesti 12.09.2024 16:05 0

Dani su sve kraći, što znači da ćemo se manje izlagati suncu, koje je izvor vitamina D, stoga taj manjak moramo nadomestiti ishranom koja ga u sebi sadrži

vitamin D

Shutterstock

 

Naše telo ovaj vitamin stvara izlaganjem suncu, što dolaskom hladnih meseci postaje teže.

Manjak sunca moramo nadomestiti ishranom. Ljudima je potrebno oko 20 mikrograma vitamina D na dan. U jednom jajetu otprilike je jedan mikrogram, a u 85 grama lososa ili sardina ih je 12. Ne možemo jesti ribu svaki dan, tako da ćemo videti u kojim namirnicama ga možemo pronaći, s obzirom na to da je vitamin D ključan u apsorbciji kalcijuma, kao i u radu imunološkog i nervnog sistema.

Dobro je što su ljudi tokom letnjih meseci stvorili određene zalihe vitamina D, tako da ga telo do određenog nivoa može proizvesti samo.

vitamin D

Shutterstock

 

 

Vitamin D3 najviše se nalazi u hrani životinjskog porekla, poput mleka, pavlake ili parmezana. Ribu bi, naravno, trebalo jesti više, barem dva puta nedeljno, najbolje tunu, sardine, bakalar ili losos.

Nalazi se u shiitake gljivama, ali i u biljnim napicima kao što su zobeno ili bademovo mleko.

I naravno, u pomorandžinom soku.

Bonus video:

 

@najzena.rs Svakog dana doručkovala je 3 jaja Ovo su rezultati 🍳 #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading