Naše telo ovaj vitamin stvara izlaganjem suncu, što dolaskom hladnih meseci postaje teže.
Manjak sunca moramo nadomestiti ishranom. Ljudima je potrebno oko 20 mikrograma vitamina D na dan. U jednom jajetu otprilike je jedan mikrogram, a u 85 grama lososa ili sardina ih je 12. Ne možemo jesti ribu svaki dan, tako da ćemo videti u kojim namirnicama ga možemo pronaći, s obzirom na to da je vitamin D ključan u apsorbciji kalcijuma, kao i u radu imunološkog i nervnog sistema.
Dobro je što su ljudi tokom letnjih meseci stvorili određene zalihe vitamina D, tako da ga telo do određenog nivoa može proizvesti samo.
Shutterstock
Vitamin D3 najviše se nalazi u hrani životinjskog porekla, poput mleka, pavlake ili parmezana. Ribu bi, naravno, trebalo jesti više, barem dva puta nedeljno, najbolje tunu, sardine, bakalar ili losos.
Nalazi se u shiitake gljivama, ali i u biljnim napicima kao što su zobeno ili bademovo mleko.
I naravno, u pomorandžinom soku.
Bonus video:
Možda vas zanima…