Ova grupa ljudi nikako ne bi smela da hoda bosih nogu: Evo u kojim slučajevima to može biti vrlo opasno

Tatjana Badarević Vesti 11.09.2024 10:33 0

Kad hodate bosi, aktiviraju se mišići tabana, a to je izuzetno važno jer ako ih ne trenirate, oni atrofiraju.

stopala

Shutterstock

 

Sjajan je osećaj hodati bosih nogu po peščanoj plaži ili po travi, zar ne? Nije to samo prijatno, već je i zdravo, a razlog je taj što "dok hodate bosi trenirate i jačate mišiće stopala", kaže nemački ortoped dr. Matijas Manke.

Ističe da se pritom posebno aktiviraju mišići tabana te objašnjava da je to izuzetno važno, jer "ako ih ne trenirate, oni atrofiraju". Štaviše, vaša stopala sadrže mnoštvo slobodnih nervnih završetaka koji vašem telu daju osećajnu povratnu informaciju.

Ko ne bi smeo da hoda bos?

I premda se hodanje bosih nogu generalno preporučuje svima, postoje izuzeci. Ne preporučuje se osobama koje pate od polineuropatije, oboljenja ili difuznog poremećaja koji zahvata brojne periferne nervne, pa je osećaj u stopalima smanjen ili u potpunosti izostaje.

Dr. Manke upozorava da je "u tom slučaju rizik od povreda velika s obzirom na to da osoba ne oseća oštećenje stopala. Na oprez poziva i dijabetičare.

Ako niste navikli da hodate bosi ne biste smeli da odmah izujete obuću i početi da hodate bosi. "To treba učiniti postupno", kaže Manke, savetujući da bi se isprva osoba mogla ograničiti na hodanje po peščanoj plaži ili travi.

Savetuje i da u početku kombinujete hodanje bosih nogu s hodanjem u obući te dodaje kako je to jedan od razloga zbog kojih on kod kuće ne obuva papuče. Postoji još jedna mogućnost, takozvane "barefoot shoes", cipele u kojima vam se čini kao da ste bosonogi. Imaju vrlo tanak i fleksibilan đon i širok deo za prste.

Manke kaže da ovakav tip obuće štiti vaša stopala na nervnom polju, istovremeno omogućujući da ona budu aktivna.

Bonus video:

 

@najzena.rs Najtraženije cipele nose Mirka Vasiljević i Milica Pavlović #najžena #žena #fyp #fypシ゚ #fy #foryou #fypシ゚viral #viralvideo ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading