Ceo život sa osmehom na licu: Radi Đuričin se pre dve godine lekari borili za život, evo koju dijagnozu je imala

Slobodanka Ćorić Vesti 04.09.2024 13:34 0

Govorio je moj tata: “Rado, nemoj da deliš ljude već ih spajaj. Trudi se koliko možeš da nekome nešto lepo učiniš. Pa makar ga lepo pozdravi.”

rada đuričin

Printscreen


Dramska umetnica Rada Đuričin preminula je u 91. godini u Beogradu. Počela je karijeru u Narodnom pozorištu glumeći Anu Frank. Njena karijera duga je preko 60 godina. Završila je dva fakulteta-diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu 1958, kao i srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1961. godine.
Teško je naći njenu fotografiju bez osmeha na licu. Tumačila je brojne uloge, pa je između ostalog igrala i Desanku Maksimović u istoimenoj seriji, glumila je pre 50 godina u filmu „Zločin i kazna“, legendarnoj seriji „Vruć vetar“, a šezdesetih je glumila i u stranim filmovima kao što je 25. sat sa Entoni Kvinom u glavnoj ulozi.

Kada je bila studentkinja bila je oduševljena Ljubom Tadićem. Sećam se da sam se tada već bila udala, a on je izjavio: 'E, da sam se ja oženio s tobom, nikad se ne bih razveo.'
Dolazila sam iz svešteničke porodice i, da sam se udala za njega, znao bi da ne bi nikad mogao da se razvede". Ipak u braku je ostala 54 godine. Otac Rade Đuričin je bio sveštenik. Ulica u Vršcu nosi njegovo ime, nazivom kako su ga svi znali: pop Marinko.

Govorio je moj tata: “Rado, nemoj da deliš ljude već ih spajaj. Trudi se koliko možeš da nekome nešto lepo učiniš. Pa makar ga lepo pozdravi.”

"Rođena sam i odrastala u lepoj varoši, u gradu Jovana Sterije Popovića, Paje Jovanovića, Vaska Pope. U svešteničkoj porodici, uz oca Pop-Marinka, tako su ga svi zvali, a tako se sad zove i jedna ulica u Vršcu, uz majku Milevu i sestru Nadu", izjavila je glumica ranije za medije.

"Često sam sestri bila „sluga” da ne oda moje nestašluke. Oblačila sam mamine haljine i tako odlazila u zabavište. U prvom razredu osnovne škole dobila sam ukor zbog hodanja po skamijama. Ispred kuće, na ulici, uvek je bilo dece. Majka nas je često častila palačinkama, krofnama ili parčićima hleba namazanim mašću i alevom paprikom. Glavna poslastica nam je bilo koljivo koje bi nam otac doneo sa nekog parastosa, ukoliko, usput, ne bi to dao nekoj drugoj deci".

Sin Rade Đuričin zove se Radan, a ljubav prema filmu nasledio je od majke. U jednom intrervjuu je otkrila tajnu svoje dugovečnosti.

rada đuričin

Printscreen

 

"Osećam se jako staro, kao što vidite (smeh). Za dugovečnost i dobre gene mogu da zahvalim svom ocu, popu Marinku", rekla je velika umetnica.

Radan Đuričin svoju karijeru započeo je u Americi, gde je njegov rad bio veoma zapažen, međutim ipak je odlučio da se vrati u Srbiju.

Kao filmski snimatelj radio je na nekim od najvećih domaćih filmova poput: „Crni bombarder“, „Balkanska pravila“ i „Sjaj u očima“.

Sredinom devedesetih na neko vreme vratio se u Los Anđeles gde je upoznao suprugu Draganu sa kojom je dobio dvoje dece.

Ipak, život ga je nedavno ponovo doveo na naše prostore, a najnoviji povod je bilo snimanje serije „Tajkun“ koja je doživela veliki uspeh, a potom i druga sezona serije „Besa“.

 
Rada Đuričin pre dve godine završila je u bolnici na odeljenju intenzivne nege Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava".

Neurolozi su se tada borili za njen život, dijagnostikovan joj je akutni moždani udar, a po izlasku iz bolnice otkrila je kako se oseća.

Ne primećujem, osećam se manje više kao što sam se osećala i kad sam imala i 79 godina ili 69 godina - rekla je Rada tada.

Poslednjih godina je najviše sarađivala i družila se sa glumicom Vjerom Mujović, a jedan od njihovih projekata je i komad „Mala crna haljina“ inspirisana životom slavne kreatorke Koko Šanel.

Komentari (0)
Loading