Pridružila se spisku kraljevsih porodica i seli se u SAD, ali po jednom se razlikuje: Ko je princeza Elizabet, koja će postati prva kraljica Belgije?

Nedeljko Tišanović Vesti 05.08.2024 21:09 0

Smerna, svedena i neupadljiva, a preuzeće vrlo moćnu ulogu u političkom životu Belgije.

Geert Vanden Wijngaert / imago stock&people / Profimedia

Geert Vanden Wijngaert / imago stock&people / Profimedia

Belgijska princeza Elizabet 25. oktobra će proslaviti svoj 23. rođendan. Kao buduća kraljica Belgije, koja će naslijediti svog oca, kralja Filipea, ona poslednje godine sve više uči o svojoj budućoj ulozi i uskoro je očekuje selidba u Ameriku.

Ove godine, ime princeze Elizabet pridružiće se dugom spisku članova kraljevskih porodica koji su se preselili, barem na neko vreme, u Sjedinjene Američke Države. Međutim, za razliku od princa Harija i Megan Markl, boravak buduće belgijske kraljice u SAD-u biće privremen.

Kako je otkriveno iz belgijskog dvora, ona namerava da studira na Harvardu i stekne diplomu, a zatim će se posvetiti svim obavezama koje dolaze sa njenom titulom. U Americi će provesti dve godine, a već ima diplomu iz istorije i politike koju je dobila na Univerzitetu u Oksfordu.

Osim što je princeza, Elizabet nosi i titulu vojvotkinje od Brabanta, a jednog dana, kada njen otac kralj Felipe napusti tron, biće prva kraljica Belgije.

Kako bi se što bolje pripremila za buduću ulogu, princeza već predstavlja svog oca na važnim međunarodnim događanjima. Tako je predstavljala belgijsku kraljevsku porodicu na krunisanju britanskog kralja Čarlsa III, venčanju budućeg jordanskog kralja Huseina i Rajve al Saif, kao i na proslavi 18. rođendana danskog princa Kristijana.

Belgijska kraljevska porodica trudi se da istakne mladu princezu kako bi Belgijanci mogli bolje upoznati svoju buduću vladaricu, pa se Elizabet počela samostalno pojavljivati i u Belgiji i na svetskoj javnoj sceni.

Princeza Elizabet je rođena 25. oktobra 2001. u Briselu kao ćerka princa Felipea, vojvode od Brabanta, i princeze Matilde, vojvotkinje od Brabanta. Kao najstarija od njihove dece, postala je neposredna naslednica trona 2013. godine, nakon što je njen deda, kralj Albert II, abdicirao i prepustio tron svom sinu.

 

Bonus video: 

 

 

 

Komentari (0)
Loading