Živela na ivici siromaštva, lečila se od depresije, zamalo dotakla ponore... Slavna književnica prošla kroz pakao, pa postala milionerka

Nedeljko Tišanović Vesti 31.07.2024 14:43 0

Ona danas puni 59 godina i život je uopšte nije mazio...

Dž.K.

JEP Celebrity Photos / Alamy / Alamy / Profimedia

Dž. K. Rouling je najpoznatija kao autorka serijala o čarobnjaku Hariju Poteru, čije su knjige adaptirane u filmske hitove. Iako njena priča o uspehu deluje kao bajka, njen put do slave bio je sve samo ne lak.

Smrt njen majke

Iako mnogi stručnjaci savetuju da se knjige o Hariju Poteru obavezno pročitaju, Džoan je prošla kroz mnoge teškoće pre nego što je postala poznata. Njen život nije počeo sretno – njena majka je obolela od multiple skleroze kada je Džoan imala samo 15 godina, a preminula je 1991. godine. Džoan je ovaj gubitak opisala kao najteži trenutak svog života:

Tata me je zvao u sedam sati sledećeg jutra i znala sam šta se dogodilo pre nego što je on progovorio. Dok sam trčala dole, imala sam osećaj panike, bele buke u glavi... Nisam mogla ni da pomislim koliko će me smrt moje majke pogoditi... Jedva prolazi dan kada ne mislim na nju. Imala bih toliko toga da joj kažem, nemoguće mnogo.

Kasnije u životu, Džoan je osnovala kliniku "Anne Rowling" za regenerativnu neurologiju na Univerzitetu u Edinburgu, doniravši 16 miliona dolara.

Početak karijere nije bio jesnotavan

Početkom devedesetih, radila je kao sekretar u Amnesty International, ali je potom preselila u Porto u Portugaliji. Tamo je predavala engleski i udala se za portugalskog novinara Horhea Arantesa. Oni su dobili ćerku Džesiku, nazvanu po Džesiki Mitford, jednoj od Džoaninih omiljenih autorki. Brak se brzo raspao, a Džoan je započela pisanje knjige o dečaku koji saznaje da je čarobnjak i ide u školu čarobnjaštva.

Kada se vratila u Britaniju krajem 1993. godine, imala je mnogo materijala o Hariju Poteru, ali nije imala posao. Posetila je brojne kafiće u Edinburgu gde je pisala svoj prvi roman na pisaćoj mašini, često sa malom Džesikom pored sebe. Tokom tog perioda, bila je u teškoj finansijskoj situaciji i živela od socijalne pomoći:

Ne bih mogla da napišem ovu knjigu da nisam imala nekoliko godina kada sam bila zaista siromašna. Malo je falilo da budem beskućnik. Bili smo na socijalnoj pomoći.

Ovaj period bio je veoma težak za nju. U intervjuu za Sandej Tajms 2008. godine, priznala je da je bila duboko depresivna i da je potražila stručnu pomoć:

Kad govorim o tom periodu, mislim na samoubilačke misli, ne govorim o „pomalo sam jadna“. Životne prilike sredinom dvadesetih bile su jako loše i zaista sam psihički pala u svakom smislu.

Roulingova je i kasnije koristila terapiju za lečenje depresije, čak i kada je postala poznata i bogata. U intervjuu za Gardijan, izjavila je da joj je terapija mnogo pomogla.

Nakon završetka svoje prve knjige o Hariju Poteru, bila je odbijena od strane izdavača. Međutim, nakon godinu dana, potpisala je ugovor sa izdavačkom kućom Blumsberij, koja je štampala 500 primeraka „Harija Potera i kamena mudrosti“ i obezbedila joj avans od 2.500 funti. Da bi se prikrio njen identitet, izdavač je predložio pseudonim, pa je Džoan izabrala „J. K.“ – „J“ za Džoan i „K“ za „Kejtlin“, ime njene bake. Godinu dana kasnije, 1998. godine, Warner Bros. je otkupio prava za snimanje filmova prema prvim knjigama, a ostatak, kako kažu, je istorija, piše Glossy. 

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading