Kuća Merilin Monro proglašena kulturnom baštinom: Na istoj lokaciji slavna plavuša snimila svoje kultne scene, a evo kako sada izgleda

Tatjana Badarević Vesti 28.06.2024 09:09 0

Merilin Monro je ovu vilu kupila 1962. godine neposredno nakon razvoda od Artura Milera.

Marilyn Monroe

Profimedia

 

Kuća u Los Anđelsu u kojoj je umrla Merilin Monro proglašena je u sredu kulturnom baštinom, piše The Wrap, poremetivši planove sadašnjih vlasnika da je sruše.

Zvezda filma „Neki to vole vruće“ živela je u toj kući poslednjih šest meseci života do smrti od predoziranja drogom 1962. Više od pola veka kasnije, Monro ostaje jedna od najomiljenijih ličnosti američke pop kulture, a obožavatelji su pomno pratili svađu oko budućnosti kuće.

Brina Milstejn i njen suprug Roj Bank, producent rijaliti šoua, kupili su prošlog leta kuću u španskom kolonijalnom stilu u otmenoj četvrti Brentvud za 8,35 miliona dolara.

Par je posedovao susednu kuću i nameravao je da spoji dve nekretnine što bi uključivalo rušenje kuće Monro. No, dozvola za rušenje izdata prošlog septembra izazvala je bes, a lokalni političari su brzo odredili status zaštićene građevine.

kuća

Profimedia

 

 

Vlasnici su prošlog meseca tužili Los Anđeles za „nezakonito i protuustavno ponašanje“. U njihovoj peticiji je navedeno da je Monro „povremeno“ živela u kući „samo šest meseci“, a par tvrdi da je više od desetak prethodnih vlasnika od 1962. već promenilo građevinu do neprepoznatljivosti. Ti prigovori su odbačeni u sredu jer su gradski većnici odobrili proglašenje kuće kulturno istorijskim spomenikom.

Monro je kupila kuću od 3.000 metara kvadratnih 1962. neposredno nakon razvoda od dramaturga Artura Milera.

- Ne postoji osoba ili mesto u Los Anđelesu koje je tako legendarno kao što su Merilin Monro i njen dom u Brentvudu - rekla je Trejsi Park, u čijoj se četvrti nalazi sporna kuća.

 U toj kući, na tom imanju i u blizini bazena snimljene su neke od njenih svetski najpoznatijih fotografija - dodali su.

- Verovatno ne postoji žena u istoriji ili kulturi koja zaokuplja maštu javnosti na način na koji je to učinila Merilin Monro. Čak i sve ove godine kasnije, njena priča još uvek odjekuje i nadahnjuje mnoge od nas danas - zaključili su.

Monro je bila jedna od najunosnijih filmskih zvezda svoje ere.

Merilin Monro

Profimedia

 

 

Zvezda „Muškarci više vole plavuše“ je tokom svog života bila povezana s nekim od najpoželjnijih muškaraca, uključujući predsednika Džona F. Kenedija, kojem je u Medison Skver Gardenu slavno pevala „Sretan rođendan, gospodine predsedniče“.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading