"Tužna sam jako...": Slavna glumica koja se i sama bori sa opakom bolešću progovorila o zdravstvenim problemima svoje ćerke, pa otkrila šta joj najteže pada

Tatjana Badarević Vesti 26.06.2024 12:09 0

Kristina Eplgejt progovorila o zdravstvenim problemima svoje ćerke, Sejdi, koja se bori sa sindromom posturalne ortostatske tahikardije.

Kristina Eplgejt

Profimedia

 

Glumica Kristina Eplgejt ugostila ja u najnovijoj epizodi svog hvaljenog podkasta "MeSsy" svoju 13-godišnju kćer Sejdi. Majka i kći razgovarale su o zdravstvenim problemima i otkrile da je Sejdi nedavno dijagnostikovan POTS, sindrom posturalne ortostatske tahikardije. Sejdi je izjavila kako sada puno bolje razume majčinu borbu s multiplom sklerozom.

- Imam nešto što se zove POTS - rekla je - Nemam pojma šta je to tačno, no ima veze s autonomnim nervnim sistemom i pogađa moje srce. Kada ustanem, zavrti mi se u glavi, noge me izdaju i čini mi se kao da ću se onesvestiti.

 

 

Ovaj sindrom, prema medicinskim izvorima je hronična bolest koja pogađa autonomni nervni sistem i krvotok. Osobe koje boluju od POTS-a zbog njega doživljavaju naglo povišenje broja otkucaja srca kada ustanu, sednu ili legnu. Među simptomima i znakovima bolesti su i nesvestice, zaboravnost i problemi s fokusiranjem, lupanje i ubrzan rad srca, iscrpljenost i umor. Tu su takođe, osećaj nervoze i teskobe, drhtavica i pojačano znojenje. Kod nekih osoba javlja se bol u grudima i kratkoća daha, te glavobolje. Dugoročno, POTS utiče na sve aspekte života jer se pacijent oseća generalno loše, ima poremećen san.

Ovaj sindrom nije opasan po život, ali može itekako uticati na svakodnevicu. Naravno, uvek postoji povišen rizik od povreda zbog nesvestica. Leči se lekovima i usvajanjem zdravih životnih navika. 

Sejdi, koja je upravo završila šesti razred osnovne škole, ispričala je kako se znalo događati da se "više puta dnevno" javlja školskoj medicinskoj sestri jer joj se činilo da će "pasti u nesvest". Događalo se to kada bi ustala u razredu ili na časovima fizičkog vaspitanja.

- Govorili su mi da to radim samo da se izvučem s nastave. Ili da je to samo teskoba i da se vratim u razred. Nisu ništa preduzimali. To me povredilo i telesno i emocionalno. Smatrala sam da je ružno da kada kažem da se osećam loše, dobijem odgovor da odem na fizičko i trčim oko igrališta. Nisam to mogla. - objasnila je Sejdi.

Eplgejt, kojoj je 2021. godine dijagnostikovana multipla skleroza, priznala je da je i sama bila skeptična oko kćerinih simptoma.

Kristina

Profimedia

 

 

- Napolju je 30 stepeni, a ona nosi nekoliko slojeva odeće. Mrzi fizičko. Žao mi je, ali nije veliki fan fizičkog i fizičkih aktivnosti. - rekla je glumica i dodala kako kod kuće nije primećivala Sejdine probleme.

- Ali tako je to. Izađeš iz kuće i stres i teskoba koju doživljavaš pogoršavaju simptome mnogo više nego u sigurnosti i miru tvog doma.

Sejdi je takođe izjavila kako sada puno bolje razume kroz šta prolazi njena majka i priznala da joj je grozno što nije imala više razumevanja.

- Recimo, kada mama kaže: "Boli me" ili "Imam tremor"... Da nije bilo ovog problema, verovatno ne bih previše razmišljala o njenim problemima, ne bih znala o čemu govori.

Sejdi Grejs je jedino dete Kristine Eplgejt, dobila ju je u braku sa holandskim muzičarem Martinom Le Nobleom s kojim se venčala 2013. godine.

Bonus video:

 

@najzena.rs Jelena Trivan: Roditelji treba da edukuju decu #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading