Nezapamćena borba prve dame Sirije: Prelepa Asma ponovo suočena s rakom, ovog puta leukemijom

Slobodanka Ćorić Vesti 21.05.2024 17:28 0

Rođena u Londonu, bivša investiciona bankarka predstavljala se kao zagovornica progresivnih prava i smatrana je modernim delom dinastije Asad

Asma al-Assad

Shutterstock

Prva dama Sirije, rođena u Velikoj Britaniji, Asma al-Asad, dobila je dijagnozu leukemije, saopštila je sirijska predsednička kancelarija u utorak. Ova vest dolazi skoro pet godina nakon što je 48-godišnjakinja objavila da se potpuno oporavila od raka dojke.

Saopštenje je navelo da će Asma proći kroz specijalni protokol lečenja koji zahteva izolaciju, te da će se povući sa javnih angažmana.

U avgustu 2019. godine, Asma je izjavila da se potpuno oporavila od raka dojke koji je, kako je rekla, otkriven rano.

Otkako se Sirija upustila u rat 2011. godine, britanska pravnica, odnosno prva dama Sirije preuzela je javnu ulogu vođenja humanitarnih napora i susreta sa porodicama poginulih vojnika, ali je takođe postala omražena među opozicijom.

Ona vodi Fondaciju za razvoj Sirije, veliku nevladinu organizaciju koja predstavlja kišobran za mnoge operacije pomoći i razvoja u Siriji.

Prošle godine pridružila se svom suprugu, predsedniku Bašaru al-Asadu, u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, njenom prvom poznatom zvaničnom putovanju s njim od 2011. godine.

Rođena u Londonu, bivša investiciona bankarka predstavljala se kao zagovornica progresivnih prava i smatrana je modernim delom dinastije Asad.

Prva dama, kojoj je otac kardiolog, a majka diplomat, ima dva sina i jednu ćerku sa Asadom.

Njeno rođenje i odrastanje u Londonu, pre nego što se vratila u Siriju nakon što je upoznala predsednika, omogućilo joj je da postane simbol modernosti i reformi u Siriji.

Asma al-Assad

Shutterstock

 

Bračna zajednica para objavljena je u državnim medijima šest meseci nakon što je Bašar preuzeo predsedničku dužnost u julu 2000. godine nakon smrti svog oca Hafeza.

Godinama je Asma Asad suočavana s oštrim kritikama zbog toga što nije progovorila ili sprečila nasilni režim svog supruga.

Aktivisti i pobunjenici optužuju je da je saučesnik u zločinima koje optužuju sirijsku vladu. UN je optužio vladine snage za izvođenje masakra i sprovođenje masovnih napada na civile.

Njena hrabra odluka da javno progovori o svom oboljenju bila je retka izjava u arapskom svetu, gde istaknute ličnosti često skrivaju svoje bolesti.

Asma je ranije viđena kako posećuje vojne bolnice na lečenju, uz supruga Bašara al-Asada uz sebe.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading