Sestro, ti ga baš pretera: Bela Hadid pokazala šta radi svako jutro, ljudi zgranuri, "meni ovo ne izgleda zdravo"

Slobodanka Ćorić Vesti 22.03.2024 13:01 0

Njene navike izazvale su niz reakcija. Korisnici mreža nisu krili koliko su iznenađeni brojem vitamina koje unosi u organizam svako jutro

bila hadid

Printscreen/TikTok

Kada najtraženiji model otkrije tajne svoje rutine, hiljade, ako ne i milioni devojaka, urade isto. Ipak, najnoviji snimak postavlja pitanje da li treba slepo pratiti rutinu koju praktikuje kad se probudi. Bela Hadid je na TikTok-u objavila snimak koji je prikupio više od pet miliona pregleda. Uz to, dobila je niz oprečnih reakcija.

Slavna manekenka je pokazala da ujutru ispija napitak sa raznim tinkturama, tečnim estraktima biljaka. Nakon toga je popila zeleni sok uz punu šaku vitamina. Potom je popila još nekoliko napitaka, a eterična ulja utrljala na vrat i zglobove. Potom se prebacila na meditaciju i vođenje dnevnika.

 

@babybella777 mornings with me before we start making things for you cc @Orebella ☁️🤍🫶🏼🪩 #orebella ♬ ♡ ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♡ - SoBerBoi

 

Njene navike izazvale su niz reakcija. Korisnici mreža nisu krili koliko su iznenađeni brojem vitamina koje unosi u organizam svako jutro. "Nisam stručnjak, ali zar ovo nije previše?", "Nisi valjda sve to progutala?", "Ko ima vremena za sve to?", "Meni ovo ne izgleda zdravo", pisali su mnogi.

Zlo, ako preterate sa unosom vitamina

Pre nego što uzmete vitaminske suplemente, uverite se da su vašem telu zaista potrebni. Predoziranje vitaminima može da bude opasnije od njihovog nedostatka. Hipervitaminoza je grupa simptoma uzrokovanih viškom vitamina u organizmu, najčešće kao posledica predoziranja. To se prvenstveno odnosi na vitamine rastvorljive u mastima: A, D, E i K. Telo može da se nosi sa prevelikom potrošnjom vitamina rastvorljivih u vodi tako što ih izlučuje urinom.

Višak vitamina D je veoma opasan. Kod odraslih se manifestuje kao mučnina, povraćanje, svrab kože, bol u glavi i očima, dijareja, pojačano mokrenje, kao i taloženje viška kalcijuma u ​​mekim tkivima, u jetri, bubrezima, plućima, srcu i krvnim sudovima.

Povećana količina vitamina E

Prevelike doze vitamina E mogu da izazovu gastrointestinalne smetnje, osećaj umora i slabosti, kao i pospanost, glavobolju, slabost mišića i diplopiju. Povećana količina vitamina E ima manje neželjenih efekata od mnogih drugih vitamina. Dolazi do predoziranja ovim vitaminom, ali retko.

Vitamin A u prevelikim dozama može da izazove mučninu, zamagljen vid, umor, težinu, razdražljivost, nedostatak apetita, povraćanje, glavobolju, gubitak kose, svrab, ispucale usne, spor rast kod dece, ljuštenje kože, čireve, probleme sa kostima, disfunkciju srca, bubrega, fibrozu jetre i centralnog nervnog sistema.

Pored štetnih efekata, višak određenih elemenata izaziva smanjenje ili gubitak u telu drugih supstanci koje su mu potrebne. Dakle, pored posledica hipervitaminoze, postoji nedostatak minerala i drugih vitamina koji utiču na procese koji se dešavaju u telu. Pravilna ishrana će vam pomoći da izbegnete uzimanje posebnih suplemenata, kao i hipervitaminozu. Nutricionisti širom sveta tvrde da svakodnevnom hranom možemo da dobijemo sve potrebne elemente za pravilno funkcionisanje organizma.

Komentari (0)
Loading