Posetila slavnu ramondu: Teya Dora pomirisala cvet koji joj je doneo pobedu na ,,Pesmi za Evroviziju", evo zašto je važan za Srbiju

Vesti 14.03.2024 14:38 0

Ramonda nathaliae, tj. Natalijina Ramonda, se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope...

Teya

Printscreen/Youtube/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

Ovogodišnja pobednica pevačkog takmičenja ,,Pesma za Evroviziju", Teya Dora, koja će uskoro predstavljati Srbiju na Evroviziji posetila je posebnu izložbu u čast svoje pobedničke pesme ,,Ramonda".

Teya Dora je imala priliku da poseti Botaničku baštu u Beogradu i uz pratnju stručnjaka obiđe cveće koje je inspirisalo njenu pesmu.

Važna istorija

Ona je prošetala baštom gledajući u prelepe lile ramonde i otkrivajući njihovu istoriju. Naime od 2012. godine dan primirja u Prvom svetskom ratu u Srbiji obeležava se kao državni praznik. Glavni motiv za amblem ovog praznika je cvet Natalijine ramonde, iza koje se nalaze zelena i crna traka, što su boje Albanske spomenice.

 

@serbiaesc Credit to rts_predstavlja, eurovisionserbia_official 💜🇷🇸🌺 #teyadora #ramonda ♬ original sound - Ramonda

 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, Sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Otkrio je lekar 

Natalijinu ramondu je 1882. godine, u Jelašinčkoj klisuri nadomak Niša, otkrio lekar i botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića. On je zbog kraja u kojem je odrastao taj cvet, želeo da ga nazove ,,Niška ramonda", ali je ipak odlučio da mu ime da po kraljici Natailji Obrenović.

cvet

Shutterstock

 

Rod ove biljke je dobio ime po francuskom botaničaru i istraživaču Luju Ramonu de Karbonijeru, koji je među prvima istraživao visoke Pirineje.

Ramonda nathaliae, tj. natalijina Ramonda, se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost. Zbog nepristupačnosti najvećeg dela staništa, nije primećeno opadanje brojnosti populacija ove biljke. Međutim, pristupačni delovi staništa (stene pored puteva), kao i male lokalne populacije su u velikoj meri redukovane i ugrožene su zbog eksploatacije od strane sakupljača.

Inspirisala pobedničku pesmu

Teya je na ,,Pesmi za Evroviziju" nastupila hit pesmom ,,Ramonda", inspirisanu cvetom Ramonda i apsolutno očarala publiku svojim nastupom. Nakon pobede bila je emotivna i obećala da će svoju zemlju učiniti ponosnom. 

 

 

Gostujući na Radio Beogradu, izjavila je da je mesecima, od kada je počela da radi pesmu „Ramonda“ prati broj 11. Ne samo zato što je pesmu Ramonda posvetila Danu primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava 11. novembra i smatra se i Danom cveta ramonda, ona je i pesmu poslala na konkurs Javnog servisa baš u noći između 10 i 11. novembra i to uveče tačno u 11 sati i 11 minuta, kako se vidi na mejlu koji je dobila kao potvrdu da je uspešno konkurisala.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading